Αυστηρότερες ποινές και μάχη με όλα τα «όπλα»  για την ανοσία

Αυστηρότερες ποινές και μάχη με όλα τα «όπλα» για την ανοσία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:33 Δημιουργία 07/07/21, 10:28
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Αυτοδιοίκηση, εκκλησία και αυστηροποίηση μέτρων και ποινών είναι τα «όπλα», που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εντατικοποιήσει τον ρυθμό των εμβολιασμών και να ανακόψει με αυτό τον τρόπο το 4ο κύμα της πανδημίας, που πλησιάζει απειλητικά και τη χώρα μας.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων που κατεγράφησαν χθες, σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός συνεκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο αναχαίτισης της έξαρσης της πανδημίας. Ήδη ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνον με καθήμενους, ενώ εάν υπάρξουν παραβάσεις στους κανόνες που ισχύουν, θα μπαίνει αμέσως «λουκέτο» στην επιχείρηση.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση επικεντρώνονται σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 30%, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 25% παρατηρείται σε δήμους, όπως είναι η Βόλβη, η Θέρμη, το Δέλτα, το Κιλελέρ και το Καρπενήσι. Προβλήματα εντοπίζονται επίσης σε δήμους των νομών Σερρών και Ροδόπης.

Στη «μάχη» της πειθούς μπαίνει η αυτοδιοίκηση, μετά και τις οδηγίες που έδωσε προχθές ο πρωθυπουργός, ενώ περιοδείες στις περιφέρειες αυτές ξεκινά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Η κυβέρνηση περιμένει πολλά και από την Εκκλησία, αλλά και από πρόσωπα που έχουν επιρροή στους νέους (οι λεγόμενοι influencers). Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από το χτίσιμο τους τείχους ανοσίας, δηλαδή το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να ξεπεράσει μέχρι το φθινόπωρο, το 70% του πληθυσμού της χώρας.

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και άλλα πρόσωπα κύρους σε τοπικές κοινωνίες έχουν λάβει την απόφαση να περιοδεύσουν στις επίμαχες περιφέρειες και αν επισκεφτούν ακόμη μια πόρτα - πόρτα τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, προκειμένου να τους πείσουν να το κάνουν άμεσα.

Εάν και αυτή η προσπάθεια δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθει πιο νωρίς και η υποχρεωτικότητα των εμβολισμών σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων και πέραν των υγειονομικών που ούτως η άλλως έχει προαναγγελθεί ότι θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά από τον Σεπτέμβριο.

Αν σου άρεσε κάνε