Ανεμβολίαστο το 99% διασωληνωμένων και νεκρών της ομάδας 60-80 ετών

Ανεμβολίαστο το 99% διασωληνωμένων και νεκρών της ομάδας 60-80 ετών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:44 Δημιουργία 05/07/21, 13:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Λόγο για ανακοπή της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, όπως είχε καταγραφεί τις προηγούμενες εβδομάδες, έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ -που αναμένεται να επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων- προκαλεί προβληματισμό. Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έναντι του νέου στελέχους, είναι εξαιρετικά υψηλή», τόνισε.

«Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι μετακινήσεις ενήλικων προς τα νησιά θα γίνονται, από σήμερα, μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό PCR των τελευταίων 72 ωρών ή αρνητικό rapid test των τελευταίων 48 ωρών. Εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση και όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με κοντινά νησιά», πρόσθεσε.

«Αποτελεσματική απάντηση, ωστόσο, στη νέα μετάλλαξη αποτελεί μόνο ο εμβολιασμός, καθώς οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία πιστοποιούν ότι οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς, ενώ οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μόνη λύση για την αποτροπή εξάρσεων και την αποφυγή νέων μεταλλάξεων, είναι ο εμβολιασμός», τόνισε η κ. Πελώνη.

Κατόπιν έδωσε στοιχεία, που -όπως είπε- είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολίων:

  • Στην ηλικιακή ομάδα 60-80 ετών στο σύνολο των διασωληνωμένων των τελευταίων τριών μηνών, το 99,08% ήταν ανεμβολίαστοι.
  • Στην ίδια ηλικιακή ομάδα στο σύνολο των θανόντων των τριών τελευταίων μηνών, το 99,02% ήταν ανεμβολίαστοι.
  • Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και σαφές: Το εμβόλιο σώζει ζωές.

Ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 8.700.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 3.960.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους».

«Απευχόμαστε όλοι νέα οριζόντια μέτρα, για αυτό επιμένουμε να παροτρύνουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να συνεχίσουμε το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας με ασφάλεια. Δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με δυσπιστία το εμβόλιο, παρά το γεγονός της αποτελεσματικότητας του να κρατά πίσω την κοινωνία και την οικονομία», διεμήνυσε εκ νέου η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών στο briefing.

Η κ. Πελώνη επανέλαβε πως από την αρχή της πανδημίας του κορονοιού, η κυβέρνηση καλεί σε εγρήγορση και όχι σε εφησυχασμό. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα και να κάνουμε συχνά αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, που υπενθύμισε πως για τους ανεμβολίαστους ισχύουν αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η κ. Πελώνη εξήγησε πως ο υγειονομικός κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος για τους εμβολιασμένους και τους μη, όπως προκύπτει, εξάλλου από τα στοιχεία με τις νοσηλείες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παρακινώντας και πάλι όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να επιδεικνύουν περισσότερη προσοχή. Σε ερώτηση για ενδεχόμενη επάνοδο σε καθεστώς υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως αναμένονται εντατικοί έλεγχοι και πως όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα.

Σε ερώτηση για το τι ισχύει εάν κάποιος πολίτες νοσήσει κατά τις διακοπές του σε κάποιο νησί, η Αριστοτελία Πελώνη παρέπεμψε στα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά στην καραντίνα και επεσήμανε: «έχουμε παροτρύνει τους νέους να εμβολιαστούν, για τη μετακίνηση προς τα νησιά χρειάζεται rapid test. Καθημερινά γίνονται σε πολλά σημεία ανά την επικράτεια δωρεάν από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ειδάλλως, μπορεί να γίνει σε κάποιο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο». Συμπλήρωσε, δε, ερωτηθείσα σχετικώς, πως για μία σειρά εργαζομένων ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι δωρεάν.

Επιπλέον, η Αριστοτελία Πελώνη γνωστοποίησε πως την τελευταία εβδομάδα κλείστηκαν περί τα 150.000 νέα ραντεβού, εκ των οποίων λίγο παραπάνω από τα 100.000 αφορούν στην ηλικιακή ομάδα των 18 - 25 χρονών, συμπεραίνοντας πως υπήρξε ανταπόκριση στα μέτρα ενθάρρυνσης της κυβέρνησης.

Κατόπιν σχετικής ερώτησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε σε όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη «με βάση τις ανάγκες, αλλά και την γνωμοδότηση μίας ανεξάρτητης επιτροπής», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Πελώνη επανέλαβε πως η Ελλάδα παγίως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτικών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον των γειτόνων μας να διατηρούν καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε