Σύνοδος Κορυφής: Στο «τραπέζι» ο περιορισμός μετακινήσεων για τις χώρες της Ε.Ε.

Σύνοδος Κορυφής: Στο «τραπέζι» ο περιορισμός μετακινήσεων για τις χώρες της Ε.Ε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:26 Δημιουργία 25/06/21, 08:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα πάντα περιείχε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη -την τελευταία, με τη συμμετοχή της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, του παλαιότερου μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο «τραπέζι» έπεσαν οι σχέσεις Ε.Ε. -Τουρκίας, το μεταναστευτικό, το άνοιγμα των συνόρων για πολίτες τρίτων χωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία και η Ουγγαρία σχετικά με νέο νόμο που αφορά στην παιδεραστία.

Πιο συγκεκριμένα, στο «καυτό» θέμα της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε πως η Άγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021 (παράγραφος 3, άρθρα 10 -19), ενώ παράλληλα οι 27 επαναλαμβάνουν ότι δεσμεύονται για μια διζωνική, δικοινοτικής ομοσπονδία στην Κύπρο.

Οι 27 φαίνεται να συνεχίζουν την πολιτική μαστιγίου - καρότου υποσχόμενοι μεν στην Άγκυρα μελλοντική ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης, τονίζοντας ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, άρα και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τα μέλη κάλεσαν την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων, υπενθυμίζοντας στον Τούρκο πρόεδρο, ότι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και στα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε περαιτέρω εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις 'Άγκυρας - Βρυξελλών.

Σε ότι αφορά στο πρόβλημα του Μεταναστευτικού, το οποίο εξαπλώνεται πλέον πέραν των συνηθισμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, συζητήθηκε και το θέμα της Λιθουανίας, η οποία βιώνει ό,τι ακριβώς η Ελλάδα στον Έβρο το περασμένο έτος, με τη Λευκορωσία να απειλεί, ως αντίποινα στις κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ, να στείλει σε ευρωπαϊκό έδαφος χιλιάδες μεταναστών, από το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς», τονίζουν στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό που υιοθέτησαν σήμερα οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες. Οι «27» επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. «Ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν μειώσει τις συνολικές παράτυπες ροές τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις σε ορισμένες διαδρομές προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και επείγουσα δράση», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους και προσθέτουν: «Προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και να μειωθεί η πίεση στα ευρωπαϊκά σύνορα, θα πρέπει να ενταθούν οι αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης», αναφέρεται.

Παράλληλα, σύγχηση επικρατεί με το φλέγον θέμα του ανοίγματος των συνόρων σε τρίτες χώρες, κάτι που απασχολεί άμεσα τη χώρας μας, καθώς αφορά μια μεγάλη μερίδα της τουριστικής «πίτας» της Ελλάδας, όπως οι Βρετανοί και οι Ρώσοι.

Η Καγκελάριος Μέρκελ «τράβηξε το αυτί» σε ορισμένα κράτη - μέλη, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα που είτε έχουν ανοίξει τα σύνορά τους για Βρετανούς ή τους Ρώσους που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα Sputnik. Σε αυτό το σημείο η Καγκελάριος είχε την πλήρη στήριξη και του Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο «μεγάλοι» της Ευρώπης, προειδοποίησαν ευθέως τα κράτη - μέλη της ΕΕ που δέχονται χωρίς ελέγχους Βρετανούς πολίτες και πολίτες άλλων τρίτων χωρών όπου εντοπίζεται η μεταλλαγή «Δέλτα», ότι μπορεί να επιβάλουν υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας στους δικούς τους πολίτες κατά την επιστροφή στη χώρα τους. Δηλαδή, τα μεσογειακά κράτη θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε Βρετανούς ή σε Γερμανούς και Γάλλους τουρίστες.

Ωστόσο, οι 27 αποφάσισαν την ενεργοποίηση περιορισμών στις μετακινήσεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο περιπτώσεις: σε περίπτωση αύξησης των λοιμώξεων και σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19, η ΕΕ θα δύναται να αποφασίζει το κλείσιμο των συνόρων σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για την COVID-19, «θα διευκολύνουν τις ασφαλείς μετακινήσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Έκταση έχει πάρει για ακόμη μια φορά και το θέμα της Ουγγαρίας, με το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο να ζητούν τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της Βουδαπέστης, λόγω ενός πρόσφατου νόμου που, σύμφωνα με την πλειονοψηφία των κρατών - μελών. της ΕΕ, εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε έφτασε στο σημείο να ζητήσει επισήμως την έξοδο της Ουγγαρίας από την ΕΕ σε περίπτωση που ο Βίκτορ Όρμπαν δεν πάρει πίσω αυτόν τον νόμο. Σκληρή κριτική άσκησε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας τον εν λόγω νόμο ως «ντροπή» για ένα κράτος - μέλος της ΕΕ.

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι επιλογή, το να είσαι ομοφοβικός είναι», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, ενώ ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ζήτησε από τον Ούγγρο ομόλογό του εάν και εφόσον δεν επιθυμεί να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες να αποχωρήσει από την ΕΕ και να συνάψουν οι δύο πλευρές μια οικονομική σχέση όπως αυτήν με την Ελβετία και την Νορβηγία.

«Εσείς αποφασίσατε να είστε μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ δεν είναι Σοβιετία. Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι εθελοντική. Κανείς δεν σας αναγκάζει να είστε μέλος της. Εφόσον όμως επιλέξατε να είστε, θα σεβαστείτε τους κοινούς μας κανόνες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αν σου άρεσε κάνε