Πράξεις αποκλιμάκωσης της έντασης ζητεί η Αθήνα από την Άγκυρα

Πράξεις αποκλιμάκωσης της έντασης ζητεί η Αθήνα από την Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:54 Δημιουργία 22/06/21, 10:36
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Πράξεις που θα πιστοποιούν την ειλικρίνεια ως προς τη ρητορική της αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας ζητεί ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μηνύματα προς την Άγκυρα για το Αιγαίο και την Κύπρο.

Παρουσία του προέδρου κ. Αλ. Σίσι που συνάντησε χθες στην Αίγυπτο, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της αποκλιμάκωσης.

Συγκεκριμένα, αφού είπε ότι διαμετρικά αντίθετες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, όμως σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία.

«Είναι ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου, καθώς μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατό να καλλιεργηθεί, σταδιακά, κλίμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο ίδιος επανέλαβε ρητά ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια.

Για την Λιβύη, που αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών , οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας, η οποία άλλωστε είναι γείτονας της Αιγύπτου από στεριάς και της Ελλάδας από θαλάσσης.

Η Αθήνα, πάντως, έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα της δυο Βερολίνο, που αύριο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάσκεψη για το ζήτημα της Λιβύης.

Η Ελλάδα, που έχει εκφράσει δια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών την έντονη δυσφορία της για την μη πρόσκληση από τους Γερμανούς αναμένει να διαπιστώσει, εάν θα υπάρξει πρόοδος.

Στην διάσκεψη θα μετάσχουν και η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είναι ισχυροί σύμμαχοι της χώρας μας στην περιοχή και εκφράζουν ταυτόσημες απόψεις με μέσα για το λυβικό.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, Τρίτη συζητείται στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ο Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021, θα τεθεί για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής και εάν υπερψηφιστεί, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Αν σου άρεσε κάνε