«Φουντώνει» η μάχη για τα εργασιακά στη Βουλή

«Φουντώνει» η μάχη για τα εργασιακά στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:45 Δημιουργία 16/06/21, 08:36
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής έντασης που έχει εν πολλοίς προαναγγελθεί από την αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αναμένεται να υπερψηφιστεί απόψε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.

Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει ότι με τις ρυθμίσεις που εισάγει βάζει τάξη στην εργασιακή ζούγκλα και προστατεύει τους εργαζόμενους από τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει στελέχη της ΝΔ, το κυβερνόν κόμμα θα είναι εκείνο που θα ζητήσει σήμερα ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης , καθώς θα κληθούν είτε να ψηφίσουν μέρος των διατάξεων, όπως η ηλεκτρονική κάρτα είτε θα πουν «όχι» σε όλα, επιδεικνύοντας στείρα άρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον λόγο θα πάρει στην Βουλή, προκειμένου να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα επικρίνει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες με αφορμή την σημερινή εξαγγελθείσα απεργία εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Επίσης, θα ταυτίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα με τον κακώς νοούμενο συνδικαλισμό που κινείται πέρα και μακριά από τους εργαζόμενους .

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής και για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα, μιλώντας για «δολοφονία χαρακτήρα». «Από εδώ και πέρα» - σημείωσε - « θα κριθούμε στην πράξη. Και εσείς και εγώ. Εσείς για όσα λέτε για το νομοσχέδιο και εμείς από τις διατάξεις από την ψηφιακή κάρτα, τις γονικές άδειες, τους πατεράδες που παίρνουν άδεια 14 ημερών. Θα κριθούμε από τους εργατοτεχνίτες που εξισώνονται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και από τους ταχυμεταφορείς που αποκτούν εργασιακά δικαιώματα».

Ο κ. Χατζηδακης εστιάζοντας στους κεντρικούς άξονες του εργασιακού νομοσχεδίου, επεσήμανε την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την παράλληλη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ.

«Εμείς λοιπόν- σημείωσε - «οι ανάλγητοι κάνουμε κάτι που δεν κάνατε εσείς που δήθεν είστε ευαίσθητοι. Συνδέουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας με το ΕΡΓΑΝΗ ώστε να είναι ορατό το πόσες ώρες εργάζεται κάθε εργαζόμενος ώστε να δηλώνονται οι ώρες να πληρώνονται οι υπερωρίες κλπ. Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που μας επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. Θα χαιρόμουν αν αύριο το μέτρο αυτό το ψήφιζαν και οι 300. Θα ήταν αδιανόητο για λόγους κομματικής εμπάθειας να μην ψηφιστεί». «Εμείς θα κάνουμε ονομαστική για όλα τα άρθρα και θα μετρήσουμε πως τοποθετείτε κάθε κόμμα για αυτό που λέτε οδοστρωτήρα. Το εργαλείο αυτό θα είναι γενικής εφαρμογής. Θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα προχωρήσει στις μικρότερες με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς λοιπόν που είμαστε κακοί και θέλουμε να αποξενωθούμε από τους ψηφοφόρους μας αν θέλαμε να τους βλάψουμε γιατί έχουμε αποφασίσει να εισαγάγουμε αυτή τη ψηφιακή κάρτα;» , κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε