Προσδοκίες για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο

Προσδοκίες για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:03 Δημιουργία 15/06/21, 09:59
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το πρώτο βήμα για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να είναι το πρώτο - απτό βήμα εκτόνωσης της ελληνοτουρκικής έντασης, μετά από την συνάντηση ότι είχαν χθες οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των δυο ηγετών μετά από 18 μήνες και μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο ήταν ικανή να «σπάσει τον πάγο» και να οδηγήσει σε ένα moratorium, που δίνει μια ευκαιρία στον διάλογο, χωρίς απειλές, προκλήσεις και επιθετικές συμπεριφορές από την πλευρά της γειτονικής μας χώρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άλλαξε στάση και προσήλθε στη συνάντηση έτοιμος να ανοίξει «παράθυρο διαλόγου», αλλά με την αυστηρή προϋπόθεση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς απειλών.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανώς πιεσμένος από το εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει , αλλά και από την κατάρρευση των διεθνών συμμαχιών, μίλησε για πρώτη φορά για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και για την ανάγκη διαλόγου με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, πέραν του ήρεμου καλοκαιριού οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν από κοινού μια θετική ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», όπως είναι η κοινή δράση απέναντι στην πανδημία, ο τουρισμός , η ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών κ.α.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι και προσέθεταν πως υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Τα ίδια πρόσωπα διευκρίνιζαν πως «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Η συζήτηση των δυο ηγετών αφορούσε και το προσφυγικό- μεταναστευτικό και κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν πως σταθερή θέση της Ελλάδας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Αν σου άρεσε κάνε