Ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ηχηρά μηνύματα με φόντο συμμαχίες

Ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ηχηρά μηνύματα με φόντο συμμαχίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:28 Δημιουργία 14/06/21, 08:40
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με τη σταθερή θέση ότι ο δίαυλος δεν μπορεί να γίνεται υπό το καθεστώς προκλήσεων και επιθετικών συμπεριφορών, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα σήμερα, Δευτέρα στις 17:00 με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχοντας πετύχει σημαντικές συμμαχίες σε Ευρώπη, Αμερική και ΝΑ Μεσόγειο θα επισημάνει ότι ο σεβασμός στους κανόνες του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που χωρίζει τις δυο χώρες και θα απορρίψει την επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις σε Έβρο και Αιγαίο, που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Ο ίδιος, άλλωστε, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, μιλώντας χθες στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες: «Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολο της», τόνισε αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας .

Για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα». «Πρέπει να βρούμε» - πρόσθεσε - « έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» .

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε δε τη θέση του για την ανάγκη ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας με την γειτονική χώρα, λέγοντας πως «θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο, πολλά θα εξαρτηθούν και από την συνάντηση που θα έχει ο Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει προαναγγείλει ότι ο Μπάιντεν εκτός από το μείζον - για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ - θέμα των S 400, θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας και τα θέματα της Μεσογείου, της Κύπρου και της έντασης που προκάλεσε η γειτονική χώρα στο Αιγαίο.

Αν σου άρεσε κάνε