Daily Sabah: Οι απαιτήσεις της Άγκυρας λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Daily Sabah: Οι απαιτήσεις της Άγκυρας λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:38 Δημιουργία 11/06/21, 10:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τις θέσεις της Άγκυρας και τις «απαιτήσεις» του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αναλύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, τρία μόλις 24ωρα, πριν τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

«Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας», είναι ο τίτλος του επίμαχου άρθρου στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας, το οποίο παρουσιάζει ουσιαστικά την τουρκική ατζέντα, που σκοπεύει να θέσει επί τάπητος η Άγκυρα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι θέσεις της Τουρκίας είναι ήδη γνωστές στην ελληνική πλευρά, καθώς είχαν τεθεί στις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Άγκυρα και Αθήνα.

Χωρις_τιτλο

Τα τέσσερα σημεία της τουρκικής ατζέντας είναι τα εξής:

 • Εγκατάλειψη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, για την οποία υπενθυμίζει πως συνιστά casus belli
 • Αποστρατικοποίηση νησιών Αιγαίου Πελάγους
 • Αμφισβήτηση της ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου, με επιμονή στην «διαγραφή» του Χάρτη της Σεβίλλης
 • Λύση δύο κρατών – δηλαδή διχοτόμηση – στο κυπριακό, όπου επαναλαμβάνει πως η λύση της ομοσπονδίας είναι πλέον εκτός συζήτησης.

«Οι κρίσιμες συζητήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή πιθανών εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων. Για παράδειγμα η ελληνική πλευρά δεν έχει υποχωρήσει από τους ισχυρισμούς της σχετικά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η απόφαση για αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο θεωρείται ακόμη ως “casus belli"», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Στο άρθρο υπογραμμίζονται τα παρακάτω σημεία:

 • Η ελληνική πλευρά δεν έχει υποχωρήσει από τους ισχυρισμούς της σχετικά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η απόφαση για αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο θεωρείται ακόμη ως “casus belli”
 • Η Ελλάδα δεν δείχνει καμία πρόθεση να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923.
 • Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να έχει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
  Παράλληλα, με τον «χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος ισχυρίζεται ότι οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι πλέον δημοφιλής ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων συμμάχων της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά προσπαθεί τώρα να διαμορφώσει μια νέα θέση σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους.
 • Μετά από χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι λύσεις που βασίζονται σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο είναι εκτός συνομιλίας.
  Οι Ελληνοκύπριοι και η ελληνική πλευρά επιμένουν σε αυτόν τον τύπο, αλλά δεν είναι πλέον ρεαλιστικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

«Αυτό που είναι προβληματικό στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις είναι ότι οι εξωτερικοί παράγοντες διαμορφώνουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο γειτόνων… Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, τις δύο χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτή προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Η υποστήριξη μιας συμμαχίας μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ελληνοκυπρίων, ενώ η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Σαουδικής Αραβίας στον ελληνο-ισραηλινό άξονα είναι ένας τύπος που σχεδιάστηκε από την Ουάσινγκτον.
Η Ουάσιγκτον ενδυναμώνει και ενθαρρύνει την Αθήνα αυξάνοντας τη στρατιωτική της υποδομή και παρέχοντας νέα όπλα.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης άλλους παράγοντες, όπως την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ, να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με την Ελλάδα”», αναφέρει σε άλλο σημείο το δημοσίευμα.

Τέλος, προειδοποιεί ότι «μια πιθανή προσέγγιση και ακόμη και η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ουάσιγκτον».

Αν σου άρεσε κάνε