Με ισχυρές συμμαχίες η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα

Με ισχυρές συμμαχίες η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:13 Δημιουργία 10/06/21, 05:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Από θέση ισχύος ως προς την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, γεγονός που πιστοποιείται από το διεθνές κλίμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ της χώρας μας και εις βάρος της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την προσεχή εβδομάδα τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα, έχοντας ισχυρές συμμαχίες με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και με τις ισχυρό τες χώρες της ΝΑ Μεσογείου, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ, θα θέσει συνολικά τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό των προκλήσεων και των απειλών από την γειτονική χώρα και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι η Τουρκία είναι ο «ταραξίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου» και ως τέτοια αντιμετωπίζεται πλέον και από την Ουάσιγκτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της ίδιας συνόδου, θα του θέσει εκτός από το μείζον - για τους Αμερικανούς - ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S 400 και τα ζητήματα των προκλήσεων στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί, επίσης, σημαντικό θέμα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία , γεγονός που υποδηλώνει και την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση Μπάιντεν από την Άγκυρα .

Σε όλο αυτό το παζλ, προσετέθη από χθες μια ακόμη κίνηση των Αμερικανών υπέρ της χώρας μας . Οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσαν χθες νομοσχέδιο για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας , το οποίο ζητεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο χωρών για την απόκτηση από την Ελλάδα του υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F 35 .

Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ) και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Αν σου άρεσε κάνε