Α. Σκέρτσος: Μετά τα μέσα Ιουνίου οι αποφάσεις για τον τουρισμό - Εμβολιασμένο το 50% στο τέλος του μήνα

Α. Σκέρτσος: Μετά τα μέσα Ιουνίου οι αποφάσεις για τον τουρισμό - Εμβολιασμένο το 50% στο τέλος του μήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:19 Δημιουργία 04/06/21, 13:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Οι αποφάσεις που θα κρίνουν την τύχη του τουρισμού φέτος θα ληφθούν από τα μέσα Ιουνίου και μετά», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», του ραδιοσταθμού Παραπολιτικά FM, ανέφερε πως η περίοδος από τα μέσα Μαΐου έως τέλος Ιουνίου είναι δοκιμαστική περίοδος, υπάρχουν ακόμη πολλοί περιορισμοί κι έτσι από την αρχή οι προσδοκίες μας γι αυτή την περίοδο όσον αφορά το τουριστικό ρεύμα δεν ήταν ποτέ υψηλές. Ωστόσο, προϊόντος του εμβολιασμού και με τη μείωση των κρουσμάτων η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί.

Μάλιστα ο κ. Σκέρτσος έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι από σήμερα τίθεται σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης που θα δίνει τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, παρουσιάζοντας τέσσερις βασικούς δείκτες (αριθμό κυλιόμενων κρουσμάτων, ποσοστό εμβολιασμένων, αυξανόμενο ή μειούμενο αριθμό κρουσμάτων και ποσοστό θετικότητας) ανά περιοχή. Η εφαρμογή, όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, θα ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση και με διαφανή τρόπο θα είναι διαθέσιμη προς όλους.

Μάλιστα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε στα καλά δεδομένα για τη χώρα μας που βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά τα ποσοστά πολιτών πλήρως εμβολιασμένων. Πρόσθεσε επίσης πως με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει, προβλεπόταν ότι στο τέλος Ιουνίου το 50% των πολιτών θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. «Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί», τόνισε επισημαίνοντας ακόμη πως με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 75% των ανθρώπων άνω των 60 ετών έχουν ή θα έχουν σύντομα, εμβολιαστεί.

Εξήγησε ακόμη πως επιχειρησιακά γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές και όπου χρειάζεται να υπάρξει προγραμματισμός όσον αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα ή άλλες παραμέτρους του συστήματος εμβολιασμών, θα γίνεται.

Κληθείς να απαντήσει για τυχόν προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων ή άλλες δυνατότητες, εξήγησε πως στο τέλος Ιουνίου θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση για πολλές επιμέρους λεπτομέρειες, με δεδομένο ότι όσο περνά ο καιρός θα γίνει καθολική η δυνατότητα συμμετοχής στον εμβολιασμό και θα εξεταστούν νέες προοπτικές.

Στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη περί μιας ομάδας στην οποία δεν μπορεί ολόκληρη η 11άδα να αποδίδει το ίδιο, αλλά παρά τις πιέσεις από τους παρουσιαστές της εκπομπής απάντησε πως δεν είναι δική του δουλειά να κάνει αξιολόγηση. «Αυτή την αρμοδιότητα την έχει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός», είπε κατηγορηματικά.

Σε ερώτηση σχετικά με την εγκληματικότητα και το κατά πόσο πληρείται η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για ενίσχυση της τάξης και της ασφάλειας, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως «πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της παραβατικότητας που αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη. Στο δεύτερο πεδίο, η κυβέρνηση τα πάει καλά. Πρέπει ταυτόχρονα να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος».

Για το κατά πόσον ο κ. Χρυσοχοΐδης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως «όλοι οι υπουργοί έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού μέχρι να τοποθετηθούν κάπου αλλού», καθώς και πως κανείς δεν έχει λευκή επιταγή, «όλοι πρέπει να αξιολογούμαστε διαρκώς για την αποτελεσματικότητά μας». Πρόσθεσε ακόμη πως η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό είναι να δώσει η κυβέρνηση το μέγιστο και να κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Επίσης, έκανε λόγο για «νίκη της δημοκρατίας με πρωτοβουλία της κυβέρνησης», αναφερόμενος στην τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και απαγορεύει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για αμετάκλητα καταδικασμένους για σοβαρά κακουργήματα, αποκλείοντας από την εκλογική διαδικασία μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή.

Απαντώντας ακόμη σχετική ερώτηση με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην Αστυπάλαια, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε πως «έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι για το πρασίνισμα της οικονομίας» καθώς και ότι «αυτό που έχει ξεκινήσει ως πείραμα στην Αστυπάλαια δείχνει τι μπορεί να γίνει στην επικράτεια».

Αναφέρθηκε όμως και στο έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, μιλώντας για ένα δυναμικό έργο που εκτελείται ήδη σε κάποια τμήματά του και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM, ο 'Ακης Σκέρτσος αναφορικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, επεσήμανε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε την εθνική της πρόταση και το σχέδιό μας θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν. Κατά συνέπεια «από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η υλοποίηση και η εκταμίευση πόρων». Ανέφερε πως το σημαντικό είναι ότι περιλαμβάνονται 175 μεγάλες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και 200.000 θέσεις εργασίας, καθώς και ότι μιλάμε για μελετημένες δράσεις που θα δώσουν λύσεις με βάση τις καλύτερες πρακτικές.

Ολοκληρώνοντας, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα φιλεργατικό νομοσχέδιο, που προβλέπει κυρώσεις οι οποίες ουσιαστικά επεκτείνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τόνισε πως πρέπει να δοθεί ωστόσο η μάχη της αλήθειας προκειμένου να ακουστούν τα πραγματικά δεδομένα.

«Καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα υποστείλει τη σημαία των πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Αν σου άρεσε κάνε