Εφημερίδα Τακβιμ: Μια νέα τουρκική βάση drone στην Αν. Μεσόγειο φοβίζει την Ελλάδα

Εφημερίδα Τακβιμ: Μια νέα τουρκική βάση drone στην Αν. Μεσόγειο φοβίζει την Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:30 Δημιουργία 03/06/21, 13:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Λόγο για φόβο της Ελλάδας μπροστά σε μια νέα τουρκική βάση drones στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει δημοσίευμα της εφημερίδας Τακβιμ.

«Η απόφαση της Τουρκίας για μια νέα βάση SİHA στην Ανατολική Μεσόγειο φοβίζει την Ελλάδα» γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αναφερόμενη στα επικείμενα εγκαίνια τουρκικής βάσης Drone στην κατεχόμενη Κύπρο και στην περιοχή του Λευκόνοικου.

«Ο ελληνικός τύπος είναι προβληματισμένος από την εξέλιξή αυτή, φιλοξενώντας την είδηση σε πολλά πρωτοσέλιδα», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Η παράνομη βάση πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 20 Ιουλίου, ημέρα της 47ης θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

'Οπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ερντογάν, θα λειτουργήσει μια μόνιμη βάση για την εγκατάσταση των εξοπλισμένων και μη εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο ίδιος θα δώσει ένα νέο όνομα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Αρχικά είχε αποφασιστεί να δοθεί το όνομα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Φαζίλ Κουτσιούκ, που τελικά δεν έγινε αποδεκτό λόγω αντιδράσεων.

Η απόφαση της Τουρκίας για ίδρυση βάση με μη εξοπλισμένα και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (İHA και SİHA) στην Κύπρο, που κατέχει κυρίαρχη θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, λήφθηκε αμέσως μετά τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με τη Λιβύη.

Το Δεκεμβρίου του 2019, το εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου «Kalkan Bayraktar TB-2» προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, μετά από πτήση διάρκειας πέντε ωρών από την ώρα απογείωσής του από τη βάση Ντάλαμαν της Τουρκίας.

Αν σου άρεσε κάνε