Κ. Φραγκογιάννης: Στόχος να προχωρήσει η θετική ελληνοτουρκική ατζέντα μέσα στο καλοκαίρι

Κ. Φραγκογιάννης: Στόχος να προχωρήσει η θετική ελληνοτουρκική ατζέντα μέσα στο καλοκαίρι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:14 Δημιουργία 01/06/21, 13:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοιχτό ενδεχόμενο για δύο νέες συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογο του Σεντάτ Ονάλ, μία μέσα στον Ιούνιο και ακόμα μία μέσα στον Ιούλιο άφησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Αντικείμενο των συναντήσεων, όπως σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, στην πρωινή συνέντευξή του στην εκπομπή Κοινωνία ώρα Mega, είναι η ολοκλήρωση επεξεργασίας των 25 σημείων προσέγγισης σε θέματα προώθησης της συνεργασίας σε οικονομικούς και εμπορικούς τομείς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αφορά «τα θέματα τα οποία άπτονται της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι δύο τεχνολογικά θέματα, ένα ενεργειακό, ένα τουριστικό, υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση με μεταφορές και τηλεπικοινωνίες, τρία με ναυτιλία, ένα με εκπαίδευση, ένα με την κοινωνική ασφάλιση, ένα με την υγεία και ένα με το περιβάλλον», εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Αυτό που κάναμε καιρό τώρα» επισήμανε ο κ. Φραγκογιάννης «με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο αλλά και σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και σε συνεργασία με τους Τούρκους, είναι να αποτυπώσουμε κάποια θέματα που εκκρεμούν χρόνια τώρα, κάποια ίσως 17 χρόνια», είπε.

Επιβεβαιώνοντας την «πολύ θετική διάθεση και από τις δύο πλευρές» ο υψυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το γεγονός ότι «υπήρξε πολύ καλή προετοιμασία και από τη δική τους και από τη δική μας πλευρά». «Εμείς», διευκρίνισε, «καταθέσαμε 15 θέματα πριν από τρεις μήνες, εκείνοι κατέθεσαν 8 θέματα και τελευταία στιγμή προσθέσαμε και άλλα δύο. Αυτό το οποίο κάναμε ταυτόχρονα είναι να δημιουργήσουμε εσωτερικές ομάδες εργασίας με τα επιμέρους υπουργεία μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκτός από την επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων είναι πολύ σημαντικό το να δημιουργείς «ένα περιβάλλον, ένα κλίμα μέσα στο οποίο να μπορείς να συνεννοηθείς. Όταν χτίσεις ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και ένα επίπεδο συνεννόησης αυτό βοηθάει να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα» και «να μπορεί να ανθίσει η διπλωματία σε ό,τι αφορά και τα πιο σημαντικά θέματα».

Και διευκρίνισε: «Το να επιλύσουμε ένα θέμα το οποίο χρονίζει στους Κήπους στον Έβρο και αφορά τον τελωνειακό χώρο και τη γέφυρα, γιατί απαραίτητα να σχετίζεται με τα άλλα θέματα; Αν υπάρχει μια πιθανότητα να τα βρούμε και στα σημαντικά θέματα πιστεύω ότι αυτή η πιθανότητα μπορεί να μεγαλώσει όταν τα έχουμε βρει στα υπόλοιπα θέματα. Άρα λοιπόν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, έναν χώρο ο οποίος να βοηθήσει την εθνική και την σημαντική διπλωματία».

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι για την επίλυση των προβλημάτων «χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία και πολλή δουλειά», επισημαίνοντας ότι «το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας δεν μας αφαιρεί τη δυνατότητα να μπορούμε να προσπαθούμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας, ανοιχτές γέφυρες σε πολλά επίπεδα και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορέσουμε τελικά να συνεννοηθούμε. Η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι μια μεγάλη χώρα, είναι μια μεγάλη οικονομία και θέλουμε να συνεννοηθούμε μαζί της. Και αυτό θέλουν και εκείνοι».

Ερωτηθείς σχετικά με το τουριστικό θέμα που συζητείται, είπε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι Έλληνες πολίτες να επισκέπτονται την Τουρκία και ταυτόχρονα οι Τούρκοι πολίτες την Ελλάδα. Ενώ αναφορικά με την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων ως προς τις μετακινήσεις στο θέμα του τουρισμού ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι υπάρχουν αρμόδιοι στην κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή και από τη δική μας και από την τουρκική πλευρά εξετάζουν το είδος των εμβολίων και τον τρόπο που θα γίνεται η αναγνώριση. «Αρα αυτό το οποίο δημιουργούμε είναι την πρόθεση και από τις δύο πλευρές. Και νομίζω ότι στις επόμενες 2-3 μέρες θα λυθούν τα επιμέρους θέματα του τρόπου της αναγνώρισης του είδους των εμβολίων και του τρόπου εφαρμογής», εκτίμησε.

Astypalea: Smart and sustainable island. Μια φωτογραφία από το μέλλον πριν από το μέλλον σήμερα

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα της πράσινης Αστυπάλαιας είπε ότι αυτό «μπαίνει σε εφαρμογή» και ότι η αυριανή είναι η ημέρα των εγκαινίων του, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πολλών υπουργών. «Θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό και στους υπόλοιπους υπουργούς καλεσμένους μας τι πρόοδο έχουμε κάνει στο 7μήνο που πέρασε και τι μέλλει να γίνει», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Υπενθύμισε ότι είναι ένα πρόγραμμα 5ετους διάρκειας με τέσσερις πυλώνες, που αφορούν την ηλεκτροκίνηση και τους φορτιστές, την κατάργηση των diesel γεννητριών με υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας, τις συγκοινωνίες αλά κάρτ- δηλαδή να μπορείς να καλείς το λεωφορείο 24 ώρες το 24ωρο στο σημείο που είσαι για να σε πάει στο σημείο που θέλεις να πας- και τέλος την αυτόνομη οδήγηση.

«Είναι στην πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Φραγκογιάννης «ένα πολύ πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο έχει πάρει την προσοχή του κόσμου σε όλο τον πλανήτη και η δική μου έκφραση με την οποία το περιγράφω είναι "μια φωτογραφία από το μέλλον πριν από το μέλλον σήμερα". Και με αυτόν τον τρόπο μ'ένα μικρό πρόγραμμα καταξιώνεται η Ελλάδα σαν ένας τόπος που μπορεί κανείς να επενδύσει, να συνομιλήσει, να συνεννοηθεί και να βρει ένα περιβάλλον, στο οποίο να μπορεί να υλοποιήσει τα πλάνα και τα σχέδια του».

Αν σου άρεσε κάνε