Κρίσιμο 15νθήμερο για τα εθνικά θέματα

Κρίσιμο 15νθήμερο για τα εθνικά θέματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:28 Δημιουργία 27/05/21, 08:24
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μια πρώτη «γεύση» για το κλίμα που θέλουν οι γείτονες να καλλιεργήσουν μετά το θερμό καλοκαίρι του 2020 και τα γεγονότα στον Έβρο πέρυσι την άνοιξη, θα δώσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διήμερη παραμονή του στην Ελλάδα

Με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα στις 30 και 31 του μηνός, ξεκινά ένα σημαντικό 15νθήμερο, γεμάτο κρίσιμα ραντεβού σε ανώτατο επίπεδο, για όλο το πλέγμα των εθνικών θεμάτων.

Μετά τα ραντεβού Τσαβούσογλου στην Αθήνα, θα ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τετ-α-τετ Μπάιντεν – Ερντογάν στο πλαίσιο της ίδιας Συνόδου.

Μια πρώτη «γεύση» για το κλίμα που θέλουν οι γείτονες να καλλιεργήσουν μετά το θερμό καλοκαίρι του 2020 και τα γεγονότα στον Έβρο πέρυσι την άνοιξη, θα δώσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διήμερη παραμονή του στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα φτάσει στην Ελλάδα την Κυριακή 30 Μαΐου και έχει λάβει άδεια για να περιοδεύσει στη Θράκη.

Ενώ μέχρι πριν από λίγες ώρες στο βασικό σενάριο της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ισχυρό το ενδεχόμενο μετάβασης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην Κρήτη και συνάντησής του στο νησί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, τελικώς το ενδεχόμενο αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Τα σχέδια άλλαξαν και ο Τσαβούσογλου θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Θράκη, θέλοντας να σηματοδοτήσει το ισχυρό ενδιαφέρον που δείχνει η Άγκυρα στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Η επίσκεψη αυτή χαρακτηρίζεται «ιδιωτική» και με τα έως τώρα δεδομένα, δεν προβλέπεται η τουρκική αποστολή να συνοδεύεται από κάποιο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης.

Το βράδυ της Κυριακής ο ίδιος θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Έλληνας ΥΠΞ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.

Τη Δευτέρα 31 Μαϊου θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες συνομιλίες των δυο πλευρών και πιθανώς να γίνει η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τον χαρακτήρα που θα θελήσει να δώσει ο Τούρκος υπουργός στην επίσκεψή του στην Θράκη, από τις δηλώσεις που θα κάνει και από τους διαλόγους που θα έχει με τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβούσογλου ξεκίνησε από την άστοχη και ανακριβή δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ περί δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Αν σου άρεσε κάνε