«Κόντρα» Μηταράκη - Μάγιερ στο Φόρουμ των Δελφών για τις μεταναστευτικές ροές

«Κόντρα» Μηταράκη - Μάγιερ στο Φόρουμ των Δελφών για τις μεταναστευτικές ροές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:48 Δημιουργία 12/05/21, 19:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έντονος διάλογος υπήρξε μεταξύ του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του υφυπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιο για τη Μετανάστευση Στέφαν Μάγιερ, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αφορμή για την «αντιπαράθεση» ήταν η πρόταση του κ. Μάγερ στις ελληνικές αρχές «να βελτιώσουν τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για όσους είναι αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα για να μειώσουμε τον παράγοντα έλξης για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις», με τον κ. Μηταράκη να απαντά : «Ο κ. Μάγιερ αναφέρεται στις δευτερογενείς ροές, αλλά όταν έχουμε τις πρωτογενείς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους λαθρεμπόρους που εμπορεύονται τους ανθρώπους και τους φτάνουν μέχρι τη Βιέννη».

Όπως σημείωσε επίσης, σε μια Ελλάδα που βγαίνει από ένα δεκαετές πρόγραμμα λιτότητας δεν υπάρχουν περιθώρια για ευρύ κοινωνικό πρόγραμμα στέγασης, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να δαπανήσει πολλά χρήματα για την κοινωνική στέγαση. «Άρα λοιπόν δεν κάνουμε διακρίσεις απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν απέναντι στους Έλληνες τα ίδια οφέλη» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην αιχμή του κ. Μάγερ, περί ταξιδιωτικών εγγράφων που δίνονται από την Ελλάδα σε μετανάστες, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Όπως ξέρετε η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων είναι μια υποχρέωση η οποία πηγάζει από τη Συνθήκη της Γενεύης. Θα ήταν παραβίαση των διεθνών μας υποχρεώσεων εάν αρνούμασταν σε οποιοδήποτε αναγνωρισμένο πρόσφυγα το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα».

Αν σου άρεσε κάνε