Ορόσημο η 15η Μαϊου για περισσότερες «ανάσες ελευθερίας»

Ορόσημο η 15η Μαϊου για περισσότερες «ανάσες ελευθερίας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:45 Δημιουργία 10/05/21, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ποια τα επόμενα βήματα χαλάρωσης με ορίζοντα την 15η Μαϊου, ημέρα εκκίνησης του τουρισμού - Πως θα λειτουργήσει ο κλάδος, ποιες οι εκτιμήσεις - Τι προβλέπεται για εστίαση, γυμναστήρια, δεξιώσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Με ορίζοντα την 15η Μαΐου, ημέρα εκκίνησης της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση άρει το ένα μετά το άλλο τα περιοριστικά μέτρα, που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Με όπλα το «ράλι» των εμβολιασμών που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και τα αυτό- διαγνωστικά τεστ, εκτιμάται ότι οι κίνδυνοι για διασπορά του ιού περιορίζονται και ότι πολύ σύντομα θα μειωθεί και η πίεση στο ΕΣΥ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρενέβη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Πορτογαλία, ζήτησε να υπάρξει ευελιξία και στο ζήτημα της καραντίνας για εκείνους που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους μετά από ταξίδι, γεγονός που εάν συμβεί, θα διευκολύνει απόλυτα τους τουρίστες .

Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές υποδομές της χώρας μας, ήδη έχουν σχεδιαστεί ειδικά πρωτόκολλα, τα οποία και θα εφαρμοστούν από την πρώτη ημέρα επανεκκίνησης του τουρισμού. Τα μέτρα αφορούν πρωτίστως τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, αλλά και τους υπαλλήλους στα καταστήματα εστίασης, παράλληλα σημαντικό βήμα προσέλκυσης τουριστικών είναι τα covid- free νησιά, περιοχές δηλαδή, όπου δεν υπάρχει κανένα κρούσμα και περιοχές, όπου έχουν ήδη εμβολιαστεί όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι.

Οι εκτιμήσεις είναι πως η φετινή χρόνια θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, γεγονός στο οποίο θα συμβάλλουν και οι διακρατικές συμφωνίες, που έχουν ήδη υπάρξει με χώρες, όπως είναι το Ισραήλ και η Σερβία.

Αναμένεται, επίσης, η ανακοίνωση της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι Γερμανοί, ενώ και η θολή εικόνα που επικρατεί για τον κορονοϊό στην Τουρκία, θα βοηθήσει την έλευση στην Ελλάδα και τουριστών από την Ρωσία.

Στο εσωτερικό, το στοίχημα για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από σήμερα, Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε την επαναλειτουργία και των εσωτερικών χωρών της εστίασης στις αρχές Ιουνίου, ανάλογα πάντα και με την πορεία των εμβολιασμών. Σημείωσε δε, ότι σχεδιάζεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση και για τα γυμναστήρια, ένας απ' τους πιο βαριά πληττόμενους κλάδους του lockdown.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως από τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των SMS μετακίνησης, τουλάχιστον για το λιανεμπόριο. «Από τις 15 του μηνός λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια - δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω, ενώ τα click away - click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός» , τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι μέσα στον Μάιο θα ανοίξουν γυμναστήρια – catering για δεξιώσεις , ενώ παρέπεμψε για οριστικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα . Στις δεξιώσεις για γάμους σε κτήματα, θα είναι σε ροτόντες των 6 όπως και στην εστίαση, αλλά την πυκνότητα θα την αποφασίσουν μέσα στην εβδομάδα οι γιατροί, ανέφερε. Τα γυμναστήρια ανοίγουν στις 17 του μηνός, πρώτα για τους εμβολιασθέντες, και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου για τους υπόλοιπους.

Για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, είπε ότι από τα μέσα Μαΐου, με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να ξεκινά από τα μεσάνυχτα αντί για τις 11 μ.μ. Με το άνοιγμα του τουρισμού, αίρεται όπως είναι ήδη γνωστό, και η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε