Σκληρό μπρα ντε φερ για τα εργασιακά

Σκληρό μπρα ντε φερ για τα εργασιακά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:01 Δημιουργία 06/05/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στη Βουλή το ν.σ Χατζηδάκη τα επόμενα 24ωρα - «Μητέρα των μαχών» για Τσίπρα και Κουμουνδούρου - Προστατεύονται πλήρως 8ωρο και υπερωρίες, τονίζει το Μαξίμου, που «βλέπει» πως ο ΣΥΡΙΖΑ «αναζητά γήπεδο να παίξει» εν μέσω πολιτικής κυριαρχίας Μητσοτάκη

Το δρόμο προς την Βουλή «παίρνει» τα επόμενα 24 ώρα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, που αποτελεί μια κομβική πολιτική πρωτοβουλία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο υπουργικό συμβούλιο προετοιμάζονται για μια σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο αυτό ως την «μητέρα των μαχών» και σήμερα, στο πλαίσιο για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του.

Στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν γνωρίζει καν για τι ακριβώς μιλά, καθώς προστατεύονται απολύτως τόσο το 8ωρο όσο και οι υπερωρίες.

Για τον πρωθυπουργό δεν τίθεται θέμα ανάκλησης της σχετικής πρωτοβουλίας, καθώς πιστεύει ότι είναι η ώρα του εκσυγχρονισμού της εργατικής νομοθεσίας της χώρας, με δεδομένα ότι προστατεύονται απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Είναι δε βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπερασπιστεί ο ίδιος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όταν αυτό φτάσει στην ολομέλεια της Βουλής, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου. Για τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα παίξει «τα ρέστα του», καθώς δεν του έχει «βγει» η αντιπολίτευση, ούτε στο πεδίο της πανδημίας ούτε στα εθνικά θέματα. «Αναζητά απεγνωσμένα γήπεδο να παίξει», λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό και προσθέτουν πως ούτε τώρα στο εργασιακό θα βρει την ευκαιρία, διότι όλοι θα αντιληφθούν «μόλις αναλυθεί το σχετικό κείμενο ότι δεν πλήττεται κανένα δικαίωμα των εργαζομένων».

Το εργασιακό σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν άμεσα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία, αποτελούν το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ από το φθινόπωρο με τα πρώτα 4 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρώπη, θα ξεκινήσει η προσπάθεια για την ανάκαμψη.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο χρόνος θα «κλείσει» με σημαντική άνοδο των δεικτών της οικονομίας, γεγονός που θα υποδηλώσει ότι η χώρα αφήνει πίσω της και αυτή την κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, εκτιμάται ότι το άνοιγμα της αγοράς σε συνδυασμό με την επιστροφή του τουρισμού και το συνολικό σχέδιο για την οικονομία θα οδηγήσουν άμεσα σε βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών ευρημάτων.

Ήδη στις κυλιόμενες έρευνες που διενεργούνται για λογαριασμό της ΝΔ φαίνεται ότι το κλίμα αλλάζει με την αισιοδοξία να παίρνει την θέση των επιφυλάξεων σε ό,τι αφορά το μέλλον.

Με βάση αυτό το δεδομένο είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει η κυβέρνηση στα προ πανδημίας ποσοστά της, με τον κ. Μητσοτάκη να αυξάνει ακόμη περισσότερο την απόσταση που τον χωρίζει από τον κ. Τσίπρα στο ερώτημα για την καταλληλότητα ως προς το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Αν σου άρεσε κάνε