Ενισχυμένη η Αθήνα στη διπλωματική σκακιέρα

Ενισχυμένη η Αθήνα στη διπλωματική σκακιέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:51 Δημιουργία 26/04/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Πλήρης ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής στη ΝΑ Μεσόγειο με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων - Σε νέες βάσεις οι σχέσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον - Επίκειται συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ - Ισχυροποιούνται οι συμμαχίες και στην ΕΕ - Οργή στην Άγκυρα

Σε πλήρη ανατροπή της πολιτικής των ΗΠΑ στην ΝΑ Μεσόγειο, προχωρεί ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με μία σειρά κινήσεων του καταδεικνύει την απόφασή του να διαφοροποιηθεί πλήρως από τον προκάτοχό του σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική.

Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400, καθώς και η επιλογή να αναγνωρίσει επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων είναι τα δύο πιο ξεκάθαρα - χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, σαφή αλλαγή παρατηρείται και στις σχέσης Ουάσιγκτον-Αθήνας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανήμερα της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ είχε προηγηθεί ένα εξαιρετικά θερμό μήνυμα του ηγέτη των ΗΠΑ για την εθνική μας εορτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δεχθεί πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και η ημερομηνία θα καθοριστεί άμεσα δια της διπλωματικής οδού. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το τετ-α-τετ να γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο.

Εκτός από την νέα περίοδο στις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις, η Αθήνα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τις ισχυρές συμμαχίες, που έχει διαμορφώσει η ελληνική διπλωματία και εντός της Ευρώπης.

Οι σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο είναι εξαιρετικές και δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο ηγέτες συνομιλούν τακτικά για όλα τα θέματα, που αφορούν την περιοχή μας και της ΕΕ.

Παράλληλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη η στρατιωτική συνεργασία αμυντικής συνεργασίας που έχει ως κεντρικό σημείο την αγορά από την Ελλάδα των μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Με την Ιταλία η περίοδος του Μάριο Ντράγκι, που ξεκίνησε στην γειτονική χώρα, έφερε αλλαγές στη στάση της Ρώμης.

Ο Έλληνας και ο Ιταλός πρωθυπουργός που συναντήθηκαν ήδη στο αεροδρόμιο της Λιβύης, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο. Άκρως αποτελεσματικοί είναι οι δυο άξονες που έχουν σχηματιστεί με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, χώρες που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον καχύποπτα το καθεστώς Ερντογάν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα είναι εξαιρετικά ενισχυμένη στη διπλωματική σκακιέρα, κάτι που αντιλαμβάνονται και στην Άγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επιδιώξει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό (πιθανώς στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο), επιχειρώντας να βελτιώσει την εικόνα του στο διεθνές επίπεδο και να δείξει ότι δεν δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή.

Μέχρι τότε, ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει την κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ. Η τουρκική αντίδραση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Αμερικανούς, μεταφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήσει θέμα με τις ομιλίες του ενώπιον των υπουργών του - και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν ένα κλίμα προσδοκιών για μία σκληρή τοποθέτηση σχετικά με την απόφαση Μπάιντεν.

Αν σου άρεσε κάνε