Πολιτική αντεπίθεση με restart και «επόμενη μέρα»

Πολιτική αντεπίθεση με restart και «επόμενη μέρα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:36 Δημιουργία 23/04/21, 08:26
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μήνυμα προσεχτικής εξόδου από την περιπέτεια της πανδημίας και επανεκκίνησης της οικονομίας δίχως απώλειες εκπέμπει ο πρωθυπουργός μέσα από τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών

Σε μία συνολική πολιτική αντεπίθεση προχωρεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να σηματοδοτήσει το τέλος μιας δύσκολης περιόδου που προκλήθηκε από την πανδημία και να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, 24 ώρες μετά τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα σημαντικών δραστηριοτήτων, από την εστίαση έως τα σχολεία, ο πρωθυπουργός παρουσίασε φοροελαφρύνσεις ύψους 2,7 δις. ευρώ, που αφορούν την πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται αυτή την ώρα σε δύο επίπεδα:

-Στο προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, έτσι ώστε η κίνηση αυτή να μην οδηγήσει τη χώρα στην επιστροφή της έξαρσης της πανδημίας (αύξηση κρουσμάτων, αριθμού διασωληνωμένων, θανάτων). Βασικός στόχος παραμένει έως τις 15 Μαΐου, ημέρα έναρξης της τουριστικής περιόδου, να έχουν ανοίξει η εστίαση, τα εμπορικά καταστήματα να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και η επιστροφή της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

-Στην επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας.

Πολλά θα εξαρτηθούν τις ημέρες του Πάσχα από την πειθαρχία που θα επιδείξουν οι πολίτες, αλλά και από την πορεία των εμβολιασμών, με δεδομένο ότι από την Μεγάλη Τρίτη εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα και νεότερες ηλικίες. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει «χτιστεί» το τείχος ανόσιας, που απαιτείται για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha, επανέλαβε την έκκλησή του να εμβολιαστούν όλοι όσοι ήδη βρίσκονται στις σχετικές λίστες και στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος για το «ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο», απάντησε: «Είναι το γρηγορότερο, αυτό που μπορείς να κανείς πιο γρήγορα». Ο κ. Μητσοτάκης αφού επεσήμανε ότι είναι πλέον ελάχιστοι οι αρνητές των εμβολίων, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στις εξόδους των μεγάλων πόλεων θα είναι αυστηροί τις ημέρες του Πάσχα.

Ακόμη, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας μετά την πανδημία, σημειώνοντας ότι «θα μοιάζει με το τέλος ενός πολέμου», για να τονίσει την εκτίμησή του ότι τα τραύματα δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο πολλοί εκτιμούσαν.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ρωμαλέα, ισχυρή ανάπτυξη μετά από την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι αυτό να σημαίνει περισσότερες και καλύτερες δουλειές, αλλά και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Για τα εθνικά θέματα, είπε ότι η συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αργήσει. Ξεκαθάρισε δε ότι πάγια επιδίωξή του είναι να βρεθεί ένα «modus vivendi» με την Τουρκία, στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «άψογο» τον χειρισμό που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην γνωστή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα. Επανέλαβε δε ότι ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με τον υπουργό, υπογραμμίζοντας ότι η εντολή του ήταν να μην μείνει αναπάντητη καμία πρόκληση.

Αν σου άρεσε κάνε