Οι τρεις «σταθμοί» εξόδου από το «τούνελ» της πανδημίας με ορίζοντα την 15η Μαϊου

Οι τρεις «σταθμοί» εξόδου από το «τούνελ» της πανδημίας με ορίζοντα την 15η Μαϊου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:45 Δημιουργία 22/04/21, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί, αυξάνονται τα self tests - Σε τροχιά επανεκκίνησης από 3 Μαϊου με το άνοιγμα της εστίασης - Πίσω στα θρανία οι μαθητές και των υπόλοιπων βαθμίδων - Πάσχα στην πόλη - Από 15 Μαϊου οι μετακινήσεις σε άλλους νομούς

Με δύο σημαντικά «όπλα» στη φαρέτρα τους, την ουσιαστική επιτάχυνση των εμβολιασμών και τα αυτό - διαγνωστικά τεστ, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Με ορίζοντα την 15η Μαΐου, ημέρα εκκίνησης της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας, πολλές κρίσιμες δραστηριότητες επαναλειτουργούν, δείχνοντας για πρώτη φορά μετά από ένα και πλέον χρόνο, την έξοδο από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες το απόγευμα με τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό τα βήματα, που θα γίνουν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες προς την κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε σαφές μήνυμα επιτάχυνσης των εμβολιασμών, ανακοινώνοντας ότι την προσεχή εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, η εστίαση θα επαναλειτουργήσει από τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 10 Μαϊου θα ανοίξουν Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ στις 15 του μήνα θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και θα ανοίξει ο τουρισμός.

«Έχω πει» - τόνισε ο πρωθυπουργός - «ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας».

Οι τρεις «σταθμοί», έτσι όπως τους περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν ανατρέψουν τον σχεδιασμό, έχουν ως εξής:

-Την Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ, με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

-Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι Γυμνάσια και Δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

-Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test, στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Στην κυβέρνηση και στην επιτροπή των επιστημόνων υπάρχει αισιοδοξία ότι δεν θα αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα και δεν θα πιεστεί περισσότερο των σύστημα Υγείας. Ακριβώς γι’ αυτούς τους δύο λόγους, ελήφθη η δύσκολη απόφαση να μην αρθεί ούτε τις ημέρες του Πάσχα ο περιορισμός για την μετακίνηση από νομό σε νομό.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν πως για να προστατευθεί το άνοιγμα σημαντικών δραστηριοτήτων τον Μάιο, θα έπρεπε να μην ληφθεί το ρίσκο μιας πολιτικής που είχε ως τίτλο το «Πάσχα στο χωριό» .

Όπως ανέφερε χθες το Χrimaonline.gr, για τον πρωθυπουργό είναι σημαντικό η χώρα να είναι απολύτως έτοιμη, εκπέμποντας ισχυρό μήνυμα ασφάλειας ενόψει της τουριστικής περιόδου. Θεωρεί ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει «τρέξει» πολύ πιο γρήγορα το πρόγραμμα εμβολιασμών , η οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο θα τονωθεί και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει από μια νέα αφετηρία.

Αν σου άρεσε κάνε