Διάγγελμα Μητσοτάκη για τον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:34 Δημιουργία 21/04/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Προς επιστροφή στην κανονικότητα μετά το Πάσχα με την επαναλειτουργία Δημοτικών-Γυμνασίων και της εστίασης - Ημερομηνία ορόσημο η 14η Μαϊου, όταν και θα ανοίξει η τουριστική σεζόν - Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο επικείμενο διάγγελμα

Ίσως και εντός της ημέρας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό, να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.

Όπως έγραψε χθες το Χrimaonline.gr, η ημερομηνία ορόσημο είναι η 14η Μαΐου, ημέρα έναρξης της τουριστικής σεζόν, στην οποία αποδίδει μεγάλη σημασία η κυβέρνηση.

Μέχρι τότε θα έχουν ανοίξει - εκτός δραματικού απροόπτου - οι περισσότερες δραστηριότητες, με κυρίαρχες αυτές των βαθμίδων της εκπαίδευσης και της εστίασης. Οι αυστηροί όροι θα τηρηθούν, αλλά υπάρχει έκδηλη αισιοδοξία ότι σύντομα η κανονικότητα θα επιστρέψει, καθώς μέσα στον Μάιο, αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά ο ρυθμός εμβολισμούς των πολιτών.

Στο μήνυμα του προς τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει λίγη ακόμη υπομονή απ΄όλους, θα εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στον να μην άρει την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό μέσα στο Πάσχα, αλλά θα στείλει σαφές σήμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι από τα μέσα Μαΐου η χώρα μπαίνει σε μια διαφορετική φάση, που θα πλησιάζει στην κανονικότητα.

Θα επισημάνει την ανάγκη όλοι να πειθαρχήσουν για τις επόμενες εβδομάδες στα μέτρα, με στόχο, όπως θα πει, ένα απολύτως ασφαλές καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά την Εκκλησία, φαίνεται ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τον τρόπο και τον χρόνο λειτουργίας των ιερών ναών τις ημέρες του Πάσχα. Η λειτουργία της Ανάστασης θα ολοκληρωθεί στις εννέα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει μόνον πέριξ των Ιερών Ναών. Όλοι οι ιερείς θα κάνουν αυτό-διαγνωστικά τεστ, ενώ η παρουσία πιστών θα είναι ανάλογοι των τετραγωνικών των ναών.

Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το στίγμα των προθέσεων του κατά την ομιλία του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πλησιάζει η επιστροφή στην κανονικότητα, ύστερα από ένα χρόνο που η ζωή όλων άλλαξε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «H υγειονομική κρίση»- τόνισε - « με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος» . «Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε