Ορόσημα η 10η και 14η Μαϊου για την επιστροφή στην κανονικότητα - Πως θα κάνουμε Πάσχα

Ορόσημα η 10η και 14η Μαϊου για την επιστροφή στην κανονικότητα - Πως θα κάνουμε Πάσχα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:45 Δημιουργία 20/04/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ανοίγουν Δημοτικά-Γυμνάσια στις 10 Μαϊου - Επαναλειτουργεί και η εστίαση - Επανεκκίνηση τουρισμού στις 14 Μαϊου - Πάσχα στο σπίτι, όχι στο χωριό - Τι εξετάζεται για το βράδυ της Ανάστασης και τον επιτάφιο τη Μ. Παρασκευή - Όλες οι πληροφορίες του «Χ»

Η 10η και η 14η Μαΐου είναι οι ημερομηνίες – κλειδιά, που σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, η χώρα θα προσεγγίσει μετά από πολλούς μήνες την κανονικότητα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η πολιτεία θα «θυσιάσουν» το «Πάσχα στο χωριό», προκειμένου να προχωρήσει η χώρα σε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι και το ΕΣΥ να αποσυμπιεστεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τελικά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων και δεν θα επιτρέψει τις ημέρες του Πάσχα τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει τις εισηγήσεις ορισμένων ειδικών για άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά στην τουριστική περίοδο, που επισήμως ξεκινά στις 14 Μαΐου και θέλει να προετοιμάσει την χώρα για μια ολική επαναφορά, με ένα σύστημα υγείας ικανό να ανταποκριθεί ακόμη και σε έκτακτες καταστάσεις και με τα κρούσματα χαμηλά, έτσι ώστε να εκπέμπεται ένα αίσθημα ασφάλειας στους ξένους, που θα θελήσουν να επισκεφτούν τη χώρα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η επανεκκίνηση κρίσιμων δραστηριοτήτων θα γίνει τον Μάιο. Συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η εστίαση υπό αυστηρούς περιορισμούς, ενώ την ίδια ημέρα ξεκινούν τα μαθήματα στις σχολικές αίθουσες και των Γυμνασίων και των Δημοτικών.

Στις 14 του μηνός ανοίγει η τουριστική περίοδος με τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων και των πάσης φύσεως καταλυμάτων να κάνουν υποχρεωτικά αυτό διαγνωστικά τεστ.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι τότε θα έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς και ο αριθμός των διασωληνωμένων - το κυριότερο - θα «τρέχει» με γρηγορότερους ρυθμός - ο εμβολιασμός των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τις ημέρες του Πάσχα, η μόνη ουσιαστική διαφορά θα είναι η πιο ελεύθερη λειτουργία των εκκλησιών. Χθες, ο πρωθυπουργός είχε μια πρώτη κατ΄ιδίαν συζήτηση για το θέμα αυτό με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σε πολύ καλό κλίμα, είχε ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Αμέσως μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό για την λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», ενώ για τη Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου δήλωσε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς». «Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουν. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορονοϊού περισσότερη. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, η κυβέρνηση επιθυμεί η Λειτουργία της Ανάστασης να γίνει νωρίτερα και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22:00, ενώ θα ζητήσει η περιφορά του Επιταφίου να γίνει μόνο γύρω από τους ιερούς ναούς και να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 21:30 τη Μεγάλη Παρασκευή.

Σχετικά με την παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα βρεθεί λύση μετά από το διάλογο που είναι σε εξέλιξη με την Ιερά Σύνοδο.

Αν σου άρεσε κάνε