Στο Μαξίμου τα κορονο-πάρτι

Στο Μαξίμου τα κορονο-πάρτι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:22 Δημιουργία 19/04/21, 10:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ακόμη μία νύχτα με κορονο-πάρτι η χθεσινή, με πλήθος κόσμου να διασκεδάζει με μουσικές και take away ποτά, ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ ο ιός καλπάζει - Σύσκεψη για τις εικόνες στις πλατείες στο Μαξίμου - Διχασμένοι οι ειδικοί για το «Πάσχα στο χωριό»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για τις εικόνες απίστευτου συνωστισμού στις πλατείες της Αττικής, τη στιγμή που ο κορονοϊός καλπάζει.

Χθες, ήταν ακόμη μία νύχτα… κορονο-πάρτι με πλήθος κόσμου να διασκεδάζει με μουσικές και take away ποτά, σαν να μην ζούμε σε συνθήκες πανδημίας, αδιαφορώντας για τα μέτρα, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της τακτικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα εξεταστούν όλα τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, θέμα ανοίγματος της εστίασης νωρίτερα δεν τίθεται, παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εισηγούνται την επίσπευση της σχετικής απόφασης, προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός σε πλατείες και πάρκα.

Για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των επιστημόνων δεν τίθεται τέτοιο θέμα και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η εστίαση θα ανοίξει - με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις - στις 10 Μαΐου, τέσσερεις ημέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού.

Την ίδια ώρα, με αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ να καταγράφονται στις ΜΕΘ, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το «Πάσχα στο χωριό».

O Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι «για το Πάσχα χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self-test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες, ο ίδιος είπε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο».

«Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία», εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Δηλώνοντας ότι το σημερινό μείγμα μέτρων πλέον δεν λειτουργεί, πρότεινε να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με self-test και να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Από την πλευρά του, αρνητικός στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων αλλά και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, εμφανίστηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα κορονοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο.

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», είπε.

Ερωτηθείς εάν η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο για έναρξη της εστίασης νωρίτερα, επισήμανε ότι έχει κατατάξει τις δραστηριότητες με βάση τη σημασία τους και συγκεκριμένα: λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση, τουρισμός αλλά και με βάση το επικινδυνότητα τους για μετάδοση του ιού.

«Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη κι αν η εστίαση επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού.

«Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης», σημείωσε. Για το Πάσχα, συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Τέλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο Mega απάντησε στο ερώτημα, «γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα».

Όπως σημείωσε ότι δεν είναι δόκιμη πρακτική αν δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα. «Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Τέλος, σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού και τα κορονοπάρτι, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από 14 μήνες lockdown. «Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε».

Αν σου άρεσε κάνε