Δημοτικά-Γυμνάσια μετά το Πάσχα, εστίαση πριν τον τουρισμό - Ερωτηματικό για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Δημοτικά-Γυμνάσια μετά το Πάσχα, εστίαση πριν τον τουρισμό - Ερωτηματικό για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:41 Δημιουργία 19/04/21, 08:14
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το «Πάσχα στο χωριό» - Δύσκολες οι υπερτοπικές μετακινήσεις - Ανοιχτές οι Εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα με δύο self tests σε 7 ημέρες για τους ιερείς

Ανοιχτές οι Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων που θα αφορούν την περίοδο του Πάσχα, αλλά και το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, ξεκινά σήμερα, καθώς μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση και η επιτροπή θα πρέπει να λύσουν από κοινού σειρά θεμάτων, που απασχολούν τους πολίτες.

Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, η εστίαση και η επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης για Δημοτικά και Γυμνάσια είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ζητούν άμεσες απαντήσεις και όλα αυτά με φόντο τα κορονο- πάρτι που γίνονται στο κέντρο πολλών μεγάλων πόλεων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, θέμα ανοίγματος της εστίασης νωρίτερα δεν τίθεται παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εισηγούνται την επίσπευση της σχετικής απόφασης, προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός σε πλατείες και πάρκα. Για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των επιστημόνων δεν τίθεται τέτοιο θέμα και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η εστίαση θα ανοίξει - με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις - στις 10 Μαΐου, τέσσερεις ημέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, στόχος όλων παραμένει η επαναλειτουργία τους αμέσως μετά το τέλος των εορτών του Πάσχα και στη συνέχεια (εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά) η παράταση κατά δύο εβδομάδες του σχολικού έτους γι’ αυτές τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οριστική, επίσης, πρέπει να θεωρείται η επιλογή για ανοιχτές εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και αυτό που αναζητείται τώρα είναι η συμφωνία εκκλησίας και πολιτείας για τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Μια βασική επιλογή είναι οι ιερείς να υποβληθούν σε δύο αυτό-διαγνωστικά τεστ μέσα σε επτά μέρες και τη σχετική ευθύνη θα την έχουν οι κατά τόπους μητροπόλεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το μόνο που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι, εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι διχασμένη, ενώ η κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα την εισήγηση των επιστημόνων.

Το «Πάσχα στο χωριό» δεν κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα, καθώς συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ και είναι λογικό να μην θέλει κανείς αυτή την ώρα να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό, θα ληφθούν στα τέλη της εβδομάδας και αφού έχουν αναλυθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα έως εκείνη την στιγμή.

Στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται επιφυλακτικά και αποφεύγουν κάθε πρόβλεψη. Ο υπουργός Επικράτειας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για το θέμα της υπερτοπικής μετακίνησης, είναι πολύ νωρίς, μεσολαβεί ως τη Μεγάλη Εβδομάδα χρόνος, που, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, είναι για τα ζητήματα της πανδημίας μια αιωνιότητα».

Αν σου άρεσε κάνε