Ούτε σπιθαμή πίσω η Ελλάδα για Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο

Ούτε σπιθαμή πίσω η Ελλάδα για Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:18 Δημιουργία 16/04/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ρητή εντολή Μητσοτάκη η σκληρή «γλώσσα» Δένδια στις προκλήσεις Τσαβούσογλου – Αποφασισμένη η Ελλάδα να θέτει τα θέματα, δίχως να τα προσπερνά – Ένταση και καχυποψία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Δένδια επί τουρκικού εδάφους για τα εθνικά μας δίκαια αποτέλεσε το σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα και προς κάθε άλλη κατεύθυνση σε Ευρώπη και ΗΠΑ , ότι η Ελλάδα θέλει την θετική ατζέντα με τη γειτονική χώρα , αλλά δεν προτίθεται να υποχωρήσει ούτε σπιθαμή από τις θέσεις της για Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο.

Η πρωτοφανής δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας χθες το απόγευμα, μετά τη συνάντηση που είχαν, ενώ είχε προηγηθεί το τετ-α-τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν, έδειξε αφενός μεν ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές διάφορες αφετέρου δε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να θέτει με κάθε ευκαιρία τα θέματα, χωρίς να τα προσπερνά.

Άλλωστε ήταν απολύτως ενδεικτικό ότι ο κ. Δένδιας, ο οποίος και χθες και όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με τον πρωθυπουργό, δεν άφησε τίποτε να «πέσει κάτω» και απάντησε σε μία προς μία τις προκλήσεις του ομολόγου του, Μελβούτ Τσαβούσογλου .

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου «ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία και την Τετάρτη και χθες μετά τη συνάντηση Δένδια – Ερντογάν και πριν από την συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή εντολή, εάν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως...».

Είναι σαφές πως οι κοινές δηλώσεις των δυο υπουργών Εξωτερικών χθες το απόγευμα στην Άγκυρα , πιστοποίησαν την ένταση και την καχυποψία που υπάρχει ειδικά τους τελευταίους μήνες (μετά τα γεγονότα στο Έβρο και στο Αιγαίο το περασμένο καλοκαίρι) μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών.

Με τρόπο που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν οι κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί όλων των θεμάτων, στα οποία η Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε με ευθύτητα για παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας, φέρνοντας ως παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η Τουρκία» - είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών - «έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και έχει παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα. Έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Όσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η Συνθήκη της Λωζάννης. Αρέσει-δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει, ισχύει και θα ισχύει. Όσο για τη σύμβαση της θάλασσας, αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να αποδεχθεί και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ως προς το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Η νέα σελίδα προϋποθέτει αντίληψη, να δει κανείς τι κάνει λάθος και τι σωστά».

Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες , εκτός από την ένταση, υπήρξε και η πρόσκληση του κ. Δένδια στον κ. Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα, μια επίσκεψη που δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον μετά τη δημόσια αντιπαράθεση που προφανώς εξέθεσε την Τουρκία, καθώς δεν υπήρξε ουσιαστικός αντίλογος στα επιχειρήματα του Έλληνα υπουργού .

Αν σου άρεσε κάνε