Από θέση ισχύος το διπλωματικό «πόκερ» με την Τουρκία

Από θέση ισχύος το διπλωματικό «πόκερ» με την Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:43 Δημιουργία 14/04/21, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Χαμηλά ο πήχης για το τετ-α-τετ Δένδια-Τσαβούσογλου την Πέμπτη - Στο επίκεντρο το ψευδομνημόνιο με τη Λιβύη - Δυνατό «χαρτί» για την Ελλάδα η ισχυροποίηση των σχέσεων με ΗΠΑ και οι συμμαχίες εντός ΕΕ

Με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αύριο, Πέμπτη στην Τουρκία, προκειμένου να συναντηθεί με το Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η αλλοπρόσαλλη τακτική της Άγκυρας, τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ταγίπ Ερντογάν με τη Δύση, καθώς και τα οξύτατα εσωτερικά του προβλήματα, δεν προκαλούν την αίσθηση της ασφάλειας ως προς την στρατηγική στόχευση της γειτονικής μας χώρας.

Η Ελλάδα που έχει ισχυροποιήσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ μετά και την πολιτική αλλαγή και τη σημαντική διαφοροποίηση στην εξωτερική πολιτική Μπάιντεν, ενώ ταυτόχρονα έχει οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες και εντός της ΕΕ, συνομιλεί με την Τουρκία από θέση ισχύος.

Βασική θέση της χώρας μας, την οποία θα επαναλάβει ρητά ο κ. Δένδιας, είναι πως η οποιαδήποτε πρόοδος στη σχέση των δύο χωρών, καθώς και στη σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία, περνά μέσα από την αποκλιμάκωση των προκλήσεων και της επιθετικής ρητορικής της γείτονος.

Κομβικό σημείο για την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών είναι πλέον και το ψευδομνημόνιο, που υπέγραψε ο Ερντογάν με την προηγούμενη κυβέρνησης της Τρίπολης. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση της χώρας του, καθώς βλέπει ότι απέναντι στο ψευδομνημόνιο με την Τουρκία βρίσκονται πλέον, εκτός της Ελλάδας, και η Ιταλία και η Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της Τουρκίας δεν είναι η ίδια, όπως ήταν την περίοδο Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα ο ρόλος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος, κάτι που πιστοποιείται από τις τοποθετήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου που θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των κκ. Δένδια και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα θα εξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, θα μεταβεί σήμερα (όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο) στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συναντηθεί στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο. Μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Νίκος Δένδιας θα επιστρέψει στην Αθήνα για να λάβει μέρος το απόγευμα από την Αθήνα, σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα το Αφγανιστάν.

Την Πέμπτη ο κ. Δένδιας θα ταξιδέψει και πάλι στην Τουρκία, αυτή την φορά στην Άγκυρα, για τις προγραμματιζόμενες συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αν σου άρεσε κάνε