Ανοιχτή αγορά, ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις και self tests στα φαρμακεία

Ανοιχτή αγορά, ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις και self tests στα φαρμακεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:33 Δημιουργία 01/04/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σηκώνουν τα ρολά τα καταστήματα τη Δευτέρα - Ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σάββατο και μόνο για τα ΣΚ - Υπό αξιολόγηση η επαναλειτουργία σχολείων κι εμπορικών κέντρων την ερχόμενη εβδομάδα

Με αντίπαλο την κόπωση των πολιτών αλλά και με νέα «όπλα» στη φαρέτρα, όπως είναι τα self tests, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ετοιμάζονται να δώσουν με νέους όρους την μάχη κατά της πανδημίας.

Από το αυστηρό lockdown, που δεν εφαρμοζόταν απόλυτα, η χώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο που κυριαρχεί η λογική του σταδιακού - προσεχτικού ανοίγματος δραστηριοτήτων, με πρώτη αυτή του λιανεμπορίου.

Η κυβέρνηση που δεν είχε κρύψει την επιλογή της να ανοίξουν άμεσα καταστήματα και σχολεία, υποδέχθηκε με έκδηλη ικανοποίηση την απόφαση της επιτροπής των επιστημόνων να εισηγηθούν την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5 Απριλίου, καθώς επίσης και την άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων από το αμέσως προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα και των διαδημοτικών μετακινήσεων με κωδικό «6» για άσκηση, από το Σάββατο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχετικά με το λιανεμπόριο, πρόκειται για επανεκκίνηση τόσο με click in shop όσο και με click away, αλλά σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη θα γίνεται με ραντεβού και με αποστολή SMS στο 13032, την ειδική εφαρμογή που «στήθηκε» ειδικά και μόνο για τη μετάβαση σε κατάστημα.Τα ψώνια θα έχουν χρονικό περιορισμό τρίωρης διάρκειας, ενώ εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται η παρουσία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ.

Αναφορικά με την άρση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, η μετακίνηση θα γίνεται με χρήση του κωδικού «6», για έως 3 άτομα ή μία οικογένεια για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία, ανακοινώνοντας ότι το Θριάσιο μετατρέπεται σε all covid νοσοκομείο, καθώς και την ενεργοποίηση άλλων 53 κλινών ΜΕΘ, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας στην Αττική.

Όσον αφορά τα σχολεία, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα που εξαιρούνται επί του παρόντος από τη χαλάρωση των απαγορεύσεων, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, με στόχο κάποιες τάξεις στα σχολεία να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.

Για τα self tests, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι θα αρχίσει η διαθεσιμότητά τους από την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι πιο αισιόδοξοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν αποκλείουν τα πρώτα tests να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση, πάντως, προχωρεί σε χαλάρωση των μέτρων σε αυτή την φάση, χωρίς κανείς να δεσμεύεται ότι αυτό το καθέτως θα διατηρηθεί επ’ αόριστον.

Στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ληφθούν νέες αποφάσεις. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την εικόνα που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες. Εάν υπάρξουν και πάλι εικόνες συνωστισμού σε παραλίες και άλση στις μεγάλες πόλεις είτε έξω από καταστήματα, τότε είναι πιθανόν οι επιστήμονες να ζητήσουν την επαναφορά των σκληρών μέτρων.

Αν σου άρεσε κάνε