Σταδιακό, προσεχτικό άνοιγμα με testing και ορίζοντα το Πάσχα

Σταδιακό, προσεχτικό άνοιγμα με testing και ορίζοντα το Πάσχα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:42 Δημιουργία 26/03/21, 09:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Στόχος ό,τι ανοίγει, να μην κλείνει εκ νέου, διαμηνύει το Μαξίμου - Στη «μάχη» τα self tests με υποχρεωτική διενέργεια για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες - Τα σενάρια για χαλάρωση και ο στόχος του τείχους ανοσίας

Τη στρατηγική της σταδιακής, προσεχτικής επιστροφής στην καθημερινότητα σχεδιάζει η κυβέρνηση, έχοντας ωστόσο «παγώσει» για την ώρα τις όποιες συζητήσεις για χαλάρωση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων, τη στιγμή που επελαύνει το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Στόχος, όπως διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ό,τι ανοίγει, να μην απαιτηθεί να κλείσει εκ νέου, για το λόγο αυτό στην τελική φάση πλέον επιλέγεται μία άλλου τύπου στρατηγική, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων το αυξημένο testing.

Στη «μάχη», λοιπόν, πέφτουν τώρα τα self tests και μάλιστα με υποχρεωτική διενέργεια για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες σχετίζονται με την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Όπως έγινε γνωστό χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Β. Κοντοζαμάνη, υποχρεωτική θα είναι η διενέργεια των self tests, τα οποία θα είναι διαθέσιμα από τις αρχές Απριλίου και για δύο μήνες στα φαρμακεία, για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε ναυτιλία, εστίαση και τουρισμό.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τα self tests στοχεύουν κυρίως στην εύρεση των ασυμπτωματικών, που είναι περίπου ένας στους τρεις φορείς του ιού.

Το τεστ θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις, όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι τα τεστ πληρούν όλες τις προδιαγραφές και είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.

Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε δε ότι για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών τις πρώτες ημέρες.

Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Στις 5 Απριλίου η επιστροφή στα θρανία

Στο πλαίσιο λοιπόν του αυξημένου testing, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η δια ζώσης εκπαίδευση για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από τις 5 Απρίλιου, ύστερα από σχετική που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στην επιτροπή των ειδικών.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά των διαδημοτικών μετακινήσεων, επίσης από τις 5 Απριλίου.

Με το βλέμμα στο Πάσχα

Εν μέσω κορύφωσης τρίτου κύματος, το άνοιγμα της αγοράς εξετάζεται με ορίζοντα το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, η εστίαση αναμένεται να ανοίξει σταδιακά μέσα στον επόμενο μήνα ή μετά το Πάσχα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία των εμβολιασμών και με αυξημένο testing για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Τα τεστς θα διενεργούνται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ α αποτελέσματα θα δηλώνονται στην ειδική πλατφόρμα και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τα αναρτούν σε εμφανές σημείο των καταστημάτων τους.

Πρώτα σημάδια σταθεροποίησης

Πάντως, χθες οι ειδικοί άνοιξαν χαραμάδα… σε σημάδια σταθεροποίησης ως προς την πορεία του ιού.

«Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500, με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Όπως τόνισε η ίδια, για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%.

Ιδιαίτερα πιεσμένη παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ με μέσο όρο τις 470 εισαγωγές, ενώ πίεση αναμένεται να υπάρξει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είπε η καθηγήτρια, η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της Αθήνας.

Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%.

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα εξετάσουμε δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια έκανε λόγο για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Συζητείται, όπως είπε, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Αν σου άρεσε κάνε