Αλλαγή σελίδας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Αλλαγή σελίδας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:45 Δημιουργία 26/03/21, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ελλάδα και ΗΠΑ «στρατηγικοί εταίροι», είναι το μήνυμα που εστάλη κατά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μπάιντεν - «Ανοιχτή» η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο - Ευρωπαϊκά όρια απέναντι στην Τουρκία - Υπό παρακολούθηση ο Ερντογάν

Με ισχυρά οφέλη σε διπλωματικό επίπεδο, με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Ελλάδα προχωρά στην ενδυνάμωση των σχέσεων της τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρώπη.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο αργά χθες το βράδυ αποτελεί την επαναβεβαίωση της πρόθεσης της Ουάσιγκτον για αλλαγή σελίδας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μετά την «θολή» περίοδο Τραμπ.

Επιβεβαιώθηκε στην πράξη η σχέση «στρατηγικού εταίρου» που έχουν με την Ελλάδα οι ΗΠΑ. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να παραμείνει απλός θεατής των εξελίξεων στην ΝΑ Μεσόγειο.

Της επικοινωνίας αυτής προηγήθηκαν ένα θερμότατο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου προς την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και ένα εξίσου ισχυρό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση. Με βάση αυτό το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις της χώρας μας με την Αμερική, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μια επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η σταθερή συμμαχία με την Γαλλία επαναβεβαιώθηκε με το μήνυμα του προέδρου Μακρόν, ενώ και με την Ρωσία φαίνεται ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο μετά και την επίσκεψη στην Αθήνα του Ρώσου πρωθυπουργού, ως απεσταλμένου του προέδρου Πούτιν.

Σε επίπεδο ΕΕ, η Αθήνα και Λευκωσία ζήτησαν και πέτυχαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση την Τουρκία έως τον Ιούνιο, μια επιλογή που προφανώς δεν αρέσει στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος δεν έπεισε αυτή την φορά με τα προσχηματικά ανοίγματα του προς την Δύση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν μία διπλή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας και το ενδεχόμενο να προσφέρουν μια θετική ατζέντα στην Άγκυρα για την σταδιακή αναθέρμανση των σχέσεων της με την ΕΕ, διατηρώντας ωστόσο και άλλες επιλογές στο τραπέζι, όπως την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα, είχαν διαφωνήσει με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς θεωρούσαν ότι απείχε πολύ από τις προτάσεις του Ύπατους εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι και η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να πέσουν οι διπλωματικές γέφυρες με την Άγκυρα, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμμετείχε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε