Νέο μείγμα μέτρων για την αποσυμπίεση των πολιτών

Νέο μείγμα μέτρων για την αποσυμπίεση των πολιτών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:47 Δημιουργία 19/03/21, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης πολιτικής έντασης, κυβέρνηση και επιστήμονες ετοιμάζονται για την αλλαγή στρατηγικής ως προς τον «πόλεμο» κατά του κορονοϊού.

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, σήμερα το απόγευμα ανακοινώνονται τα πρώτα - μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Από αυτό το Σαββατοκύριακο καταργείται η απαγόρευση της μετάβασης από δήμο σε δήμο, ενώ το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας γίνεται όπως στις καθημερινές.

Την Δευτέρα ανοίγουν τα κομμωτήρια και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας τίθεται προς συζήτηση και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με φυσική παρουσία εντός των καταστημάτων και με αξιοποίηση του νέου πενταψήφιου αριθμού 13032.

Η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή ενός νέου μείγματος μέτρων, εκτιμώντας ότι το lockdown δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά αντίθετα κούρασε περισσότερο τους πολίτες και μετέφερε τις εστίες μετάδοσης εντός των σπιτιών.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση με πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει την πολιτική της επίθεση, δηλώνοντας ευθέως ότι ούτε οι νέες κινήσεις θα έχουν αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας μία ημέρα μετά την πρόταση του για πολιτικό moratorium, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στο Open είπε χαρακτηριστικά: «Τα έξυπνα μέτρα αποδείχτηκαν βλακώδη», ζητώντας στοχευμένα με σαφείς επιδημιολογικές μελέτες, με αυστηρή ιχνηλάτηση, με τεστ κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στους εργαζόμενους και στα σχολεία, με περαιτέρω αύξηση της τηλεργασίας, με αύξηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Από την πλευρά τη, η κυβερνητική εκπρόσωπος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και να μην περιορίζεται μόνον στην κριτική, ενώ σε ό,τι αφορά το moratorium, η ίδια κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εννοεί πως η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να νομοθετεί.

Το βέβαιο είναι πως η πολιτική ένταση, που ξεκίνησε στην πραγματικότητα με την υπόθεση Κουφοντίνα και συνεχίστηκε με το περιστατικό αστυνομικής βίας, την δολοφονική απόπειρα κατά του αστυνομικού στην Νέα Σμύρνη, θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο.

Δεν είναι τυχαία η σύγκρουση με επίκεντρο τον κ. Γεωργιάδη, αλλά και την ανάδειξη σε πολιτικό ζήτημα του τροχαίου δυστυχήματος έξω από την Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να υπαναχωρήσει. Θα περιμένει να δει την απόδοση του νέου μείγματος της πολιτικής του κατά της πανδημίας και στη συνέχεια - και εφόσον η ένταση συνεχιστεί - θα καταγγείλει εκ νέου τον κ. Τσίπρα ότι υπονομεύει ευθέως την προσπάθεια της χώρας να βγει από το τούνελ της πανδημίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση η πόλωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η σύγκρουση θα εξελιχθεί σε πολλά επίπεδα.

Αν σου άρεσε κάνε