Σε βαρύ κλίμα ο 62ος γύρος των διερευνητικών στην Αθήνα

Σε βαρύ κλίμα ο 62ος γύρος των διερευνητικών στην Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:05 Δημιουργία 16/03/21, 11:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ξεκίνησε στις 10:30 ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, ο οποίος λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι επαφές πραγματοποιούνται σε βαρύ κλίμα, καθώς η Τουρκία ανέβασε τους τόνους, στέλνοντας ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε., στην οποία αναφέρει πως πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της «για έργα που αφορούν περιοχές όπου εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της» και προειδοποιεί για «εύλογα μέτρα».

Η ρηματική διακοίνωση έχει ως αφορμή την προώθηση του έργου ΕuroAsia Interconnector, που αφορά τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, για το οποίο στις 8 Μαρτίου στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των τριών χωρών.

Στο τραπέζι θα καθίσουν από την ελληνική πλευρά ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά και από την τουρκική, ο μόνιμος υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ, ο διευθυντής αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και ο Μπαρίς Καλκαβάν.

Αύριο, Τετάρτη ο Ονάλ θα συναντηθεί με τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Μέχρι χθες τουλάχιστον, δεν είχε προγραμματιστεί η άφιξη στην Αθήνα του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι πιέζουν και για άμεση συνάντηση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αν σου άρεσε κάνε