Στο «τραπέζι» η επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Στο «τραπέζι» η επίταξη ιδιωτικών κλινικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:13 Δημιουργία 16/03/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την άμεση εμπλοκή και άλλων ιδιωτικών νοσοκομείων στη μάχη κατά της πανδημίας θα επιβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση που υφίσταται τις τελευταίες εβδομάδες το ΕΣΥ, ειδικά στην περιοχή της Αττικής.

Η κυβέρνηση διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι εάν δεν υπάρξει συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, τότε δεν θα διστάσει να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης.

Χθες, η απόφαση αυτή επαναβεβαιώθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός και στην οποία μετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας και υπήρξε η απόφαση μέσα στην εβδομάδα να υπάρξει παραχώρηση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και για γενικά περιστατικά και για περιστατικά Covid. Είναι χαρακτηριστική η φράση που περιελήφθη στο δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη. «Συζητήθηκε, η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ, είναι πως το τελευταίο 48ωρο καταγράφτηκαν 937 εισαγωγές στην Αττική, γεγονός που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να αυξηθεί η πίεση και στις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα , η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και το θέμα που έχει ανακύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca , το οποίο αποσύρουν μέχρι νεοτέρας πολλές χώρες της Ευρώπης με τελευταία τη Γερμανία. Η Αθήνα ανακοίνωσε χθες ότι οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι την Πέμπτη, όποτε και θα υπάρξει νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Έως αργά χθες τη νύχτα κυβερνητικοί παράγοντες παρέπεμπαν στην ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο είναι ασφαλές και θυμίζουν ότι στη Μ. Βρετανία έχουν γίνει ήδη 24,3 εκατ. εμβόλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με εκείνα της AstraZeneca.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αποτελεί ερώτημα, τί θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, εφόσον ανασταλεί η χορήγησή του: Πάντως, η απόσταση από τη μία δόση στην άλλη είναι περίπου 12 εβδομάδες, χρόνος επαρκής για να δοθούν απαντήσεις.

Η χώρα μας, πάντως, αναμένει στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου τις πρώτες 400.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson&Johnson και όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης κ. Κοντογιώργης, εξετάζεται το ενδεχόμενο η χορήγηση του να γίνεται στα φαρμακεία.

Σημειώνεται ότι όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν μέσα στο επόμενο διήμερο, θα αναλυθούν από τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, όποτε και θα ληφθούν οι αποφάσεις για την παράταση ή μη του ισχύοντος lockdown.

Αν σου άρεσε κάνε