Στα όρια το ΕΣΥ, στον «πάγο» οι συζητήσεις για το άνοιγμα

Στα όρια το ΕΣΥ, στον «πάγο» οι συζητήσεις για το άνοιγμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:51 Δημιουργία 11/03/21, 08:37
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο» ήταν η ενδεικτική δήλωση του υπουργού Υγείας για την ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ σε αυτό το τόσο κρίσιμο στάδιο της πανδημίας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 2.633 νέα κρούσματα, 479 διασωληνωμένους και 43 θανάτους.

Ο Βασίλης Κικίλιας περιγράφοντας με νούμερα την οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, έκανε έκκληση στους πολίτες και κυρίως σε εκείνους των ηλικιών 20-50 ετών, που όπως είπε «οδηγούν την πανδημία», να πορευτούν στη μάχη κατά του Covid και στους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ.

Είχε προηγηθεί το «μαύρο» ρεκόρ των 3.215 ημερήσιων μολύνσεων της περασμένης Τρίτης και ο «πάγος» του Μαξίμου στις συζητήσεις περί χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. «Η συζήτηση δεν είναι της παρούσης», επεσήμανε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως οι όποιες αποφάσεις σχετικά με το «άνοιγμα» της αγοράς θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Είναι πλέον εμφανής η συγκράτηση της κυβέρνησης όσον αφορά τα σενάρια επαναλειτουργίας λιανεμπορίου και εκπαίδευσης, τη στιγμή που κατά την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφεται κορύφωση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να περιμένουν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης προς το τέλος του μήνα, τότε που τοποθετούνται και οι εκτιμήσεις περί άρσης του «λουκέτου» αρχικά στην αγορά.

Στην ίδια γραμμή με την κυρία Πελώνη κινήθηκε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε πως «αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα αναβάλλεται», ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε αναφερθεί σε επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ή στις 22 ή στις 29 Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αλλάζει με γνώμονα την καλπάζουσα πορεία του ιού και σαφώς των αναγκών του ΕΣΥ. Προχθές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 185 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19. «Εάν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει 200 κλίνες, βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες ημέρες σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο. Η πληρότητα φθάνει στα όριά της», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι συνολικά σε όλη τη χώρα νοσηλεύονταν χθες 3.787 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν 479 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

Μάλιστα, την ίδια ημέρα καταγράφτηκε ρεκόρ εισαγωγών (443) στην επικράτεια για το 2021.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt εκτιμάται στο 1,06 στην επικράτεια, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας των τεστ για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 είχε ξεπεράσει το όριο συναγερμού που είναι το 4%.

Στην Αττική η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με 1.323 μόνο την Τετάρτη, ακολουθούν με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ η Θεσσαλονίκη με 283, η Λάρισα με 115 και η Αχαΐα με 84.

«Ανοίγουν» τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες

Στο μεταξύ, εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμών της ομάδας Α των ευπαθών πολιτών, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στον τρέχοντα μήνα οι ηλικιακές ομάδες των 70-74 ετών και 65-69 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας την Τετάρτη.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, μέχρι τώρα έχουν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί συνολικά στη χώρα μας, ενώ μόνο σήμερα έγιναν 24.478. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού που έχει λάβει τη μία δόση ανέρχεται σε 7,62% και εκείνο που έχει λάβει και τις δύο σε 3,64%.

Σχετικά με τις παραδόσεις της Pfizer μόνο για τον Απρίλιο, επιβεβαιώθηκε ότι θα έχουμε 1.071.000 δόσεις εντός Απριλίου, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο οποίος είπε πως παράλληλα «θα έχουμε 90.000 δόσεις της Pfizer από τα 4.000.000 που ανακοίνωσε η ΕΕ για όλη την Ευρώπη τον Μάρτιο».

Αν σου άρεσε κάνε