«Όλα υπό αίρεση» για το πολυαναμενόμενο «άνοιγμα»

«Όλα υπό αίρεση» για το πολυαναμενόμενο «άνοιγμα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:39 Δημιουργία 10/03/21, 11:18
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Με συγκρατημένους τόνους όσον αφορά το πολυαναμενόμενο «άνοιγμα» της αγοράς και τον γενικότερο σχεδιασμό της ως προς τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επιλέγει να κινηθεί η κυβέρνηση, ύστερα από το χθεσινό υψηλότερο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας.

«Όλα είναι υπό αίρεση», τόνισε χαρακτηριστικά το πρωί της Τετάρτης σε νέες δηλώσεις της η Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στην επαναλειτουργία οικονομίας και εκπαίδευσης, επισημαίνοντας πως η συζήτηση περί «ανοίγματος» δεν είναι της παρούσης και επαναλαμβάνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα.

Όπως είπε η ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες, γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.215 νέα κρούσματα σε μόλις ένα 24ωρο, 484 διασωληνωμένους και 46 θανάτους. Η Αττική σημείωσε «μαύρο» ρεκόρ με 1.572 νέες μολύνσεις, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάστασή της. Την ίδια στιγμή, η πίεση στο ΕΣΥ είναι τόσο ισχυρή, με γιατρούς-ήρωες να κάνουν λόγο για εφιαλτικές μέρες, συστήνοντας στους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας από τον Covid. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφουν αλλεπάλληλα ρεκόρ με τον μέσο όρο ηλικίας των ασθενών να έχει «κατέβει», δεδομένου των εμβολιασμών των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Αν και όπως ανακοινώθηκε χθες, ο ιδιωτικός τομέας παραχώρησε στο ΕΣΥ 215 κλίνες για non covid περιστατικά, εντούτοις το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου είναι ενδεικτικό της προσοχής που απαιτείται όσον αφορά τις αποφάσεις περί χαλάρωσης του lockdown: «Όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο».

Προς το παρόν, η παράταση της καραντίνας κατά μία εβδομάδα θεωρείται δεδομένη. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει τώρα, είναι αν το λιανεμπόριο και τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν πριν το τέλος του μήνα ή αν θα ανατραπεί εκ νέου ο σχεδιασμός, σε περίπτωση που η πολυπόθητη αποκλιμάκωση κρουσμάτων αργήσει να καταγραφεί, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι είχαν εξάλλου προειδοποιήσει για κορύφωση κατά την τρέχουσα εβδομάδα.

Λοιμωξιολόγοι, πάντως, προτείνουν το άνοιγμα μόνο Γυμνασίων και Λυκείων και μία εβδομάδα μετά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, η οποία όταν γίνει, θα πλαισιώνεται από το νέο σύστημα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που αφορά την αποστολή ειδικού SMS στο 13033 με τρίωρη διάρκεια.

Από την πλευρά του, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για άνοιγμα της αγοράς ή στις 22 ή στις 29 Μαρτίου. Πριν την χθεσινή ανακοίνωση της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ. Σήμερα, η κυρία Πελώνη έκανε λόγο για επαναλειτουργία πριν το τέλος του μήνα, εάν κι εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα.

Πρόκειται περί «δύσκολης εξίσωσης», τονίζουν πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι παράλληλα σχεδιάζεται και το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, όπως της εστίασης και του τουρισμού, αλλά όσο καθυστερούν οι πρώτοι κλάδοι, τόσο το άνοιγμα των παραπάνω πηγαίνει όλο και πιο πίσω χρονικά.

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση κάνει «ασκήσεις ισορροπίας», καθώς από τη μία θέτει ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, από την άλλη όμως ο επιχειρηματικός κόσμος πιέζει για άμεσες λύσεις, ενώ την ίδια στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πεπερασμένα, με το Οικονομικό επιτελείο να τονίζει ότι η στήριξη δεν είναι απεριόριστη. Μέσα σε όλο αυτά, βέβαια, το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί και την ψυχική κόπωση των Ελλήνων, που παίζει το δικό της ρόλο στην πορεία της πανδημίας.

Αν σου άρεσε κάνε