Αίγυπτος: «Ψεύδη της Τουρκίας» τα περί συμφωνίας

Αίγυπτος: «Ψεύδη της Τουρκίας» τα περί συμφωνίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:23 Δημιουργία 08/03/21, 12:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για ψεύδη της Τουρκίας, όσον αφορά συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου, επισημαίνοντας πως το Κάιρο είναι δεσμευμένο έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Arab News, οι ισχυρισμοί της Άγκυρας ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Κάιρο είναι ψευδείς, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει σταθερή στη θέση της, απορρίπτοντας τη θαλάσσια της συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας», επεσήμαναν οι διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται πως σήμερα, Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σε Κάιρο και Κύπρο, μετά την αρχική αναστάτωση που προκλήθηκε στην Αθήνα, ύστερα από την προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου. Και αυτό γιατί ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν τον Νοέμβριο του 2019 στον ΟΗΕ.

Μάλιστα, ακολούθησε ένα τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι (26 Φεβρουαρίου) και λίγες ημέρες αργότερα (3 Μαρτίου) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου είναι αρκετά ισχυρή, ωστόσο καλό θα ήταν αυτά τα θέματα να λύνονται από κοντά.

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει πως την ερχόμενη περίοδο μπορεί να υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Την Πέμπτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε πρόταση για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ενώ στις εξελίξεις αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας πως «είναι σημαντική εξέλιξη αυτό που συνέβη με την Αίγυπτο, περιμένουμε να έχουμε και συνέχεια».

«Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνων ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργειο Εξωτρικών μας κάνει τις απαραίτητες εργαίες με τις αρμόδιες υπηρεσίαες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Ακάρ.

Αν σου άρεσε κάνε