Δύσκολη «εξίσωση» η χαλάρωση του lockdown

Δύσκολη «εξίσωση» η χαλάρωση του lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:38 Δημιουργία 08/03/21, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται η επιστροφή στην κανονικότητα και η τόνωση της αδύναμης - και λόγω της πανδημίας - ελληνικής οικονομίας, καθώς η πίεση στο ΕΣΥ και ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων που επιμένουν, οδηγεί σε νέα αναβολή των σχεδίων της κυβέρνησης.

Ήδη, στο εσωτερικό της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και του υπουργικού συμβουλίου η πλειοψηφία εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα παράταση στο υφιστάμενο lockdown στις «κόκκινες» περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική.

Έτσι, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και πιθανώς ορισμένων βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 16 Μαρτίου, το νέο «ραντεβού» φαίνεται πως είναι στις 22 του μηνός. Αυτό, όπως επισημαίνουν λοιμωξιολόγοι, δεν είναι και πάλι βέβαιο, καθώς εάν η πίεση στο σύστημα υγείας δεν περιοριστεί και τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πάνω από 2000 ημερησίως, τότε είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή στην κανονικότητα θα μεταφερθεί για τον Απρίλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λοιμωξιολόγοι δηλώνουν και επισήμως ανήσυχοι για τις μεταλλάξεις και αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης προέβλεψε ότι την επόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000.

Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα, ο κ. Τζανάκης έκανε λόγο για οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως. Ο ίδιος καθηγητής δήλωσε, μάλιστα, ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορονοϊού σε ποσοστό 80% με 90%.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς θα πρέπει άμεσα να εξασφαλιστούν όχι μόνο κλίνες ΜΕΘ, αλλά και απλές κλίνες, ενώ είναι ανάγκη να «τρέξει» και η συμφωνία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, που θα υποδέχονται γενικά περιστατικά, έτσι ώστε να απελευθερωθούν κρεβάτια από το ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι ανεξάντλητες και πως η παράταση του lockdown «κοστίζει» στην ελληνική οικονομία περί τα 220 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.

Για το λόγο αυτό, δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που ζητούν επίμονα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με το καθεστώς που έχει ήδη αποφασιστεί (νέος πενταψήφιος αριθμός, μήνυμα με τρίωρη διάρκεια ισχύος). Ωστόσο, σε αυτή τη φάση μια τέτοια απόφαση είναι δύσκολο να ληφθεί και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στα τέλη της εβδομάδας θα υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα.

Το βλέμμα της Αθήνας, όπως και όλων των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, στρέφεται στις Βρυξέλλες, καθώς στις 11 του μηνός θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να εγκρίνει την κυκλοφορία του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson and Johnson. Εάν αυτό συμβεί, τότε η χώρα μας θα παραλάβει μέχρι τον Μάιο 1.000.000 δόσεις και ο σχεδιασμός που έχει ήδη γίνει, είναι το συγκεκριμένο εμβόλιο να χορηγείται στα φαρμακεία, γεγονός που θα δώσει πολλαπλάσια ταχύτητα στην προσπάθεια, που είναι ήδη σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Αν σου άρεσε κάνε