Lockdown: Επίταξη ιδιωτικών κλινικών, έλεγχοι, «κόφτης» στα SMS, «έξυπνα μέτρα» - Τα σενάρια στο «τραπέζι» του Μαξίμου

Lockdown: Επίταξη ιδιωτικών κλινικών, έλεγχοι, «κόφτης» στα SMS, «έξυπνα μέτρα» - Τα σενάρια στο «τραπέζι» του Μαξίμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:35 Δημιουργία 02/03/21, 15:10
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Νέα μέτρα ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ, με επίταξη ιδιωτικών κλινικών για μεταφορά ασθενών που δεν νοσούν από Covid, αναμένεται να ανακοινώσει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας κατά την αυριανή καθιερωμένη ενημέρωση.

Ο Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδίως για την Αττική, όπου το lockdown δεν έχει ακόμη αποδώσει, με το ιικό φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τα νοσοκομεία να πιέζονται ασφυκτικά και τις μεταλλάξεις του ιού να δυσκολεύουν περαιτέρω την «εξίσωση» της διαχείρισης της κορύφωσης, όπως όλα δείχνουν, του τρίτου κύματος.

Ήδη νωρίτερα την Τρίτη, ανακοινώθηκε πως με απόφαση του υπουργείου Υγείας το Σισμανόγλειο θα γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ για τις ίδιες ανάγκες φαίνεται να προορίζεται και το Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, για τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.

Μάλιστα, τις επόμενες κιόλας ώρες πρόκειται να ξεκινήσει η μεταφορά των ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας προς άλλα νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, το ΝΙΜΤΣ και το Ερρίκος Ντυνάν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το βάρος της νοσηλείας των μη- Covid ασθενών, προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις η λειτουργία του ΕΣΥ και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

«Κόφτης» στα SMS;

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που ήδη ισχύουν, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο «τραπέζι» της επιτροπής των επιδημιολόγων και του Μαξίμου βρίσκεται η αυστηροποίηση κάποιων με ταυτόχρονα την χαλάρωση ορισμένων άλλων.

Ως προς το πρώτο σκέλος, οι ίδιες πληροφορίες λένε πως επί τάπητος βρίσκεται ο περιορισμός των μετακινήσεων με τους κωδικούς 2 και 6, καθώς παρατηρείται κατάχρησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να μπει «κόφτης» ως προς τον αριθμό των μηνυμάτων με τους παραπάνω κωδικούς, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο απαγόρευσης διαδημοτικών μετακινήσεων με τον κωδικό 6.

Περί απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέλη της επιτροπής έχουν εκφράσει την ένστασή τους σχετικά με τη διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, καθώς σημειώνεται συνωστισμός τόσο σε εξωτερικούς χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, παραλίες, όσο και σε εσωτερικούς, όπως στα σούπερ μάρκετ. Για το λόγο αυτό μέρος των επιδημιολόγων συστήνει την άρση του μέτρου.

«Ντου» στους χώρους εργασίας

Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν καμπανάκι για σημαντική διασπορά στους χώρους εργασίας, προκρίνοντας την αυστηροποίηση των ελέγχων στις εταιρείες, αλλά και την αυστηοποίηση των ελέγχων σε ευρύτερο επίπεδο.

Το σενάριο για lockdown Μαρτίου

Τέλος, εντός της επιτροπής υπάρχει και η πιο «σκληροπυρηνική» ομάδα, η οποία εισηγείται την πιστή εφαρμογή lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου για 15 ημέρες, με μετακινήσεις αποκλειστικά για τα απαραίτητα, προκειμένου να περάσει η περίοδος της κορύφωσης του τρίτου κύματος, την οποία διανύουμε.

Τα «έξυπνα μέτρα»

Καθώς το lockdown στην Αττική δεν εφαρμόζεται, όπως ακριβώς συνέβαινε κατά την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου του 2020, δεδομένης της ψυχικής κούρασης των Ελλήνων πολιτών, η κυβέρνηση βγάζει από το συρτάρι το Plan B, τα λεγόμενα «έξυπνα μέτρα», για τα οποία προϊδέασε ο πρωθυπουργός σε χθεσινές δηλώσεις του.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά» - είπε χαρακτηριστικά «ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως, πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης». «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αύριο οι ανακοινώσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται αύριο το απόγευμα, μετά τη γνωστοποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων από τον ΕΟΔΥ.

Αν σου άρεσε κάνε