«Ναι» με αστερίσκους από τους «27» για πιστοποιητικά εμβολιασμού σε ορίζοντα 3μήνου

«Ναι» με αστερίσκους από τους «27» για πιστοποιητικά εμβολιασμού σε ορίζοντα 3μήνου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:26 Δημιουργία 26/02/21, 08:30

Με θετικότερη «ματιά» διαπραγματεύτηκαν γύρω από την ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τη στιγμή που οι χώρες με βαριά τουριστική βιομηχανία όπως η Ελλάδα επιδιώκουν να ανοίξουν τις «πύλες» τους το φετινό καλοκαίρι, οι «27» κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Κορυφής.

Με τις έντονες αντιρρήσεις, κυρίως της Γερμανίας, να κάμπτονται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αναμένεται να είναι έτοιμα σε ορίζοντα τριμήνου, ενώ την ίδια στιγμή λόγος έγινε και για αυστηρότερα εμπόδια ως προς τις εξαγωγές δόσεων των εμβολιαστικών σκευασμάτων από την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βασικός υποστηρικτής της ιδέας του πιστοποιητικού, προειδοποίησε ότι εάν η ΕΕ δεν το δημιουργήσει, τότε είναι πιθανό στη θέση της να το πράξει κάποια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετρίασε την αρνητική στάση της, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην εργασία της Ένωσης προς ένα τέτοιο έγγραφο. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ζήτημα των νομικών δυσκολιών.

Από την πλευρά του, όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στάθηκε ακόμη πιο δύσπιστος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράζοντας ανησυχίες για άγνωστους παράγοντες, όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

«Φρένο» στις εξαγωγές εμβολίων

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ηγέτες πίεσαν για μια αυστηρότερη προσέγγιση ως προς την παροχή αδειών εξαγωγών σε εταιρείες, που δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις διανομής εμβολίων στο μπλοκ, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Η σκληρή γραμμή υποστηρίχτηκε από τον πρόσφατα διορισμένο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε επίσης να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη του πληθυσμού τουλάχιστον με την πρώτη δόση των εμβολίων για τη μεγιστοποίηση της προστασίας, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους ηγέτες ότι τυχόν ελλείψεις στον εφοδιασμό εμβολίων σύντομα θα ξεπεραστούν. Σύμφωνα με μια διαφάνεια που παρουσιάστηκε στους ηγέτες της ΕΕ, της οποίας έλαβε γνώση το Bloomberg, οι διαθέσιμες δόσεις στα επόμενα τρίμηνα θα είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του μπλοκ των "27".

Ο Ντράγκι δεν πείστηκε, σύμφωνα με έτερο αξιωματούχο, αναφέροντας ότι οι παραδόσεις κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο δεν μπορούν να προβλεφθούν.

«Διατήρηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τη «διατήρηση αυστηρών περιοριστικών» μέτρων και την ταυτόχρονη επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού για την επιβράδυνση της εξάπλωσης των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, χωρίς όμως να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για ένα μελλοντικό «διαβατήριο εμβολιασμού».

«Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή και οι νέες παραλλαγές θέτουν πρόσθετες προκλήσεις. Πρέπει, συνεπώς, να διατηρήσουμε αυστηρούς περιορισμούς εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειές μας» για να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, ανέφεραν οι 27 στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Ενώ η άνοδος των κρουσμάτων βρετανικών και νοτιοαφρικανικών παραλλαγών του ιού αυξάνει το φάσμα νέων εξάρσεων μόλυνσης σε ολόκληρη την ήπειρο, οι εκστρατείες εμβολιασμού παραμένουν αργές, με σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα παραμείνουν δύσκολες στον τομέα του εμβολιασμού», παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αλλά θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας (...) Έχουμε τα μέσα να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην (...) έξοδο από την κρίση τους προσεχείς μήνες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε "αισιόδοξη" για τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως το "τέλος του καλοκαιριού", χάρη στην αναμενόμενη απότομη αύξηση των παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

"Κοιτάζοντας τα στοιχεία (των παραδόσεων), είμαστε αισιόδοξοι για την ικανότητά μας να επιτύχουμε τον στόχο μας" για τον εμβολιασμό περίπου 225 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, είπε μετά τη σύνοδο.

Η Επιτροπή υποσχέθηκε απότομη αύξηση της διανομής εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο - με απότομη αύξηση των παραδόσεων από τις Pfizer/BioNTech και την Moderna, και με την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, με στενή επίβλεψη για την αντιμετώπιση αστοχιών στις μονάδες γραμμές παραγωγής.

«Πράσινο διαβατήριο»

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η προσδοκία είναι η τεχνική προετοιμασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδέψει μόνο ο κάτοχός του.

Ο Εμ. Μακρόν δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ηθικά ζητήματα. Όπως είπε, ένα διαβατήριο εμβολιασμού θα ήταν άδικο για νέους ανθρώπους που είναι οι τελευταίοι στη σειρά εμβολιασμών.

Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη, ειδικά εκείνα που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος - θέλουν ταχεία υιοθέτηση του μέτρου για να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν.

Με τη στήριξη και της Βουλγαρίας, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε "ένα πράσινο διαβατήριο" που θα επιτρέπει στους κατόχους του να ταξιδεύουν ή να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και σε όσους θεωρούνται "άνοσοι" αφού έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Οι "27" ανέθεσαν τελικά στην Κομισιόν το καθήκον να καταρτίσει τους τεχνικούς όρους για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού (θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων, διαλειτουργικότητα κλπ).

Η Επιτροπή "θα χρειαστεί τρεις μήνες για να το επιτύχει αυτό", δήλωσε η Μέρκελ.

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας τους και τις τελωνειακές τους δομές για να προετοιμαστούν για την εισαγωγή αυτού του κοινού πιστοποιητικού, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την εφαρμογή, εάν θέλουμε να έχουμε ένα πράσινο και αποτελεσματικό πιστοποιητικό έως το καλοκαίρι", τόνισε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Αν σου άρεσε κάνε