Τσίπρας: Έχετε πολιτική ευθύνη για τη συγκάλυψη της Μενδώνη

Τσίπρας: Έχετε πολιτική ευθύνη για τη συγκάλυψη της Μενδώνη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:37 Δημιουργία 25/02/21, 11:37

Για απόπειρα συγκάλυψης της «σοβαρά εκτεθειμένης» Λίνας Μεδώνη κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, όπου η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έχει χτυπήσει «κόκκινο» στη σκιά της υπόθεσης Λιγνάδη και του πολιτικού «πολέμου» που έχει ξεσπάσει.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απομακρύνει την υπουργό Πολιτισμού από τη θέση της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σοβαρά εκτεθειμένη για τον τρόπο που χειρίστηκε και επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Λιγνάδη. Ή καλύτερα το σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη. Δεν ακούτε ή κάνετε πως δεν ακούτε την πάνδημη απαίτηση για αποπομπή της υπουργού σας. Και αποφασίζετε και διατάζετε να παραμείνει στη θέση της. Να στηριχτεί. Να ξεπλυθεί πολιτικά. Γιατί, όπως λέει το τελευταίο κεφάλαιο της προπαγάνδας σας, δεν έκανε παρά ένα μικρό επικοινωνιακό λάθος»

«Αναρωτιέμαι λοιπόν μαζί με όλη την κοινή γνώμη: Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος ; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε ; Εγώ πάντως δε μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Και αυτό γιατί οι ευθύνες, είτε έτσι είτε αλλιώς, αντικειμενικά ανήκουν στον πρωθυπουργό. Η κυρία Μενδώνη, άλλωστε, από μόνη της κινήθηκε σε όλη αυτή την ιστορία; Από μόνη της αποφάσισε να αλλάξει το νόμο, να καταργήσει το διαγωνισμό, και να διορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού τον κύριο Λιγνάδη, τον οποίο κατά δήλωσή της γνώρισε μόλις τρεις μέρες πριν τον διορίσει;», είπε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας στη γραμμή της πολιτικής αντεπίθεσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυρία Μενδώνη «από μόνη της αποφάσισε να επικαλεστεί στη Βουλή -σε μια κορυφαία επίδειξη του πώς αντιλαμβάνεστε και το ρόλο της Βουλής και το δημόσιο διάλογο- λόγους δημοσίου συμφέροντος για τον διορισμό αυτό; Από μόνη της αποφάσισε να επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα τη συγκάλυψη επί σειρά ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κύριο Λιγνάδη να λάβει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να εξαφανιστούν πιθανές αποδείξεις της δράσης του;»

«Το μεγάλο ζήτημα σήμερα, είναι ότι εδώ και ένα μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, το σκάνδαλο της προσπάθειας συγκάλυψης των αποτρόπαιων πράξεων… Αυτή είναι η πραγματική συζήτηση που διεξάγεται σε κάθε σπίτι. Γι αυτά θα ήθελε να ακούσει ο ελληνικός λαός κάτι και γι' αυτό θα περίμενε μία ανάληψη πολιτικής ευθύνης, μία συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις και να δώσετε κάποιες εξηγήσεις», είπε.

Ο ίδιος καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να αλλάξει το πλαίσιο της συζήτησης και σημείωσε ότι «επέλεξε να μην κάθεται στα υπουργικά έδρανα η κ. Μενδώνη αλλά η κ. Αγαπηδάκη». Απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη και του έθεσε προσωπικά ερωτήματα: «...Υπάρχουν μόνο ποινικές ευθύνες, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια μας μία προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη σαν μία ταλαιπωρία για το τίποτα; Δεν έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κατηγορίες σαν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας; Δεν πιστεύω ότι μία υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Το μόνο τεκμήριο που αμφισβητείται σήμερα είναι το δικό σας τεκμήριο πολιτικής αθωότητας».

Αν σου άρεσε κάνε