«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το lockdown

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:43 Δημιουργία 22/02/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά την συνέχιση ή μη του σκληρού lockdown, που έχει επιβληθεί στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι ναι μεν αγνωρίζουν το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στις περιοδείες αυτές - και στην Αττική - αλλά σημειώνουν ότι θα πρέπει να γίνουν μικρά βήματα χαλάρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, η συζήτηση αυτή την ώρα επικεντρώνεται στο λιανεμπόριο και όχι στα σχολεία. Η εισήγηση που υπάρχει στο γραφείο του πρωθυπουργού είναι ότι εφόσον συμφωνήσει και η επιτροπή των επιδημιολόγων, να ανοίξουν τα καταστήματα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων και η κατάσταση να επαναξιολογείται ανά δύο ημέρες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εάν προχωρήσει στην υλοποίηση αυτή η πρόταση για το λιανεμπορίο, αυτό θα γίνει μέσω ενός νέου συστήματος. Θα καθιερωθεί ένας διαφορετικός πενταψήφιος αριθμός (σαν το 13033), που θα αφορά μόνον την έξοδο στα καταστήματα και θα έχει δίωρη ή το πολύ τρίωρη διάρκεια ισχύος.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της δια ζώσης διδασκαλίας, δεν φαίνεται αυτή την ώρα να είναι μια επιλογή που προκρίνεται κι αυτό γιατί είναι βέβαιον ότι θα ενταθεί η κινητικότητα, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες και λόγω των μεταλλάξεων.

Το υπουργείο Παιδείας περιμένει οδηγίες από τους επιστήμονες, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυρία Κεραμέως θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες τόσο για την επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς, όσο και για την μείωση της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο και της περικοπής των διακοπών του Πάσχα.

Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν το αργότερο την προσεχή Πέμπτη και αφού υπάρξει η εισήγηση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων. Σε όλα αυτά θα προσμετρηθούν τα στοιχεία που αφορούν τα κρούσματα, τη διαθεσιμότητα απλών κλινών των νοσοκομείων, καθώς και των ΜΕΘ. Στην Αττική, το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη σοβαρό και στην επιτροπή υπάρχουν ήδη μέλη που σκέφτονται να εισηγηθούν την παράταση του lockdown.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι μέχρι να εμβολιαστεί ένα ισχυρό ποσοστό των πολιτών η τακτική του «ακορντεόν» θα συνεχιστεί και πως όλος ο σχεδιασμός κατατείνει το Πάσχα να είναι πιο ομαλές οι συνθήκες. Στη χώρα μας οι ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα βασίζονται και στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι ήδη σε διαδικασία έγκρισης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Αν σου άρεσε κάνε