Γεραπετρίτης: «Έως το απόγευμα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης»

Γεραπετρίτης: «Έως το απόγευμα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:36 Δημιουργία 20/02/21, 13:11

Για σταδιακή άρση των μέτρων, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την τηλεκπαίδευση αλλά και το θέμα των ημερών: τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Αττικής μετά την κακοκαιρία «Μήδεια», έκανε λόγο υπουργός Επικρατείας.


Ξεκινώντας από τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, «Από 1η Μαρτίου σταδιακώς ελπίζουμε ότι θα ανοίξουμε (αν επικρατήσει επιπεδοποίηση στα κρούσματα, που υπάρχει σήμερα). Θα υπάρχει σταδιακό άνοιγμα, αυτή θα είναι η δική μας τοποθέτηση με την επιφύλαξη της εισήγησης της υγειονομικής επιτροπής. Θα εξακολουθήσουν προφανώς τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, όπως τα ατομικά μέτρα υγιεινής, (αλλά) το σταδιακό άνοιγμα είναι η βασική δική μας επιλογή», τόνισε για το θέμα ο υπουργός Επικρατείας.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο υπουργός διευκρίνισε πως σε όλες τις χώρες χορηγείται και αυτό που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρχει μια ενιαία φόρμα πιστοποιητικού, έτσι ώστε να είναι «εύκολα ελέγξιμη η ακεραιότητα του πιστοποιητικού».

Σε ότι αφορά στις μετακινήσεις ανέφερε, «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο, όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς περιορισμούς, να ταξιδέψουμε είτε εντός της χώρας είτε στο εξωτερικό», σημείωσε για να να συμπληρώσει, «το πιστοποιητικό δεν θα είναι προϋπόθεση ταξιδιού». Όσοι εν τέλει φέρουν πιστοποιητικό, θα μπορούν να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου, γλιτώνοντας τεστ, ελέγχους κ.ο.κ., εξήγησε στη συνέχεια.

Σε ένα άλλο κεφάλαιο, αν το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται από εργοδότες ως προϋπόθεση πρόσληψης, ο υπουργός Επικρατείας ήταν απόλυτος: «Η χρήση του πιστοποιητικού θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους που ανάγονται στη διευκόλυνση μετακίνησης. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη χρήση θα είναι παράνομη και δεν θα επιτρέπεται. Αν συμβεί σε χώρο εργασίας να χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό ως κριτήριο επιλογής, αυτό θα επισύρει τις κυρώσεις του νόμου και θα συνιστά ανεπίτρεπτη διάκριση εις βάρος εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας ότι την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα ψηφιστεί στη Βουλή «ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει τρεις καινοτόμες επιτροπές, την επιτροπή προσβασιμότητας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την εθνική επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την επιτροπή βιοηθικής και τεχνοηθικής».

Αναφορικά με την πανδημία, ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι «η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά, πρωτοποριακά για την Ελλάδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», με λειτουργία έως και 100.000 ηλεκτρονικών τάξεων ημερησίως. Με την ταυτόχρονη, όμως, διευκρίνιση εκ μέρους του υπουργού ότι «η ηλεκτρονική τάξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική τάξη ιδίως για τα παιδιά που έχουν να δώσουν εξετάσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε και για το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, την κακοκαιρία με ό,τι αυτή προκάλεσε σε συμπολίτες μας, έκανε εισαγωγικώς λόγο για «σπάνιο καιρικό φαινόμενο, το οποίο είχε δεκαετίες να εμφανισθεί σε αυτήν την έκταση. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 δέντρα έπεσαν πάνω σε καλώδια, 5 χιλιόμετρα καλωδίων καταστράφηκαν». Και στο «δια ταύτα», περίπου 850 νοικοκυριά είναι σήμερα χωρίς ηλεκτροδότηση, «εκτιμούμε ότι έως το απόγευμα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα».

Αν σου άρεσε κάνε