Το Τσεσμέ «αλλωνίζει» στο Αιγαίο δίχως στίγμα

Το Τσεσμέ «αλλωνίζει» στο Αιγαίο δίχως στίγμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:21 Δημιουργία 19/02/21, 09:46

Στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής του θέση καθώς δεν εκπέμπει στίγμα, πλέει το ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ».

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, το «Τσεσμέ», σήμερα, δεύτερη ημέρα ισχύος της παράνομης τουρκικής Navtex, για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου, απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης και έχει ήδη εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελίων .

Το πλοίο φαίνεται να κινείται με σχετική χαμηλή ταχύτητα, λόγω παλαιότητας αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, χωρίς να μεταδίδει στίγμα στις δημόσιες σελίδες γεωγραφικού εντοπισμού, όπως το Marine Traffic.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι γνωστό, αν το ερευνητικό σκάφος, συνοδεύεται και από κάποιο πολεμικό τουρκικό πλοίο, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα με τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα στις ελληνικές αντιδράσεις προστέθηκε και το Διάβημα Διαμαρτυρίας στο οποίο προχώρησε η Αθήνα, για τη νέα προκλητική Navtex.

Η έκδοση Navtex από τον σταθμό της Σμύρνης είναι παράνομη, αφού οι ελληνικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη για έκδοση ναυτικών οδηγιών στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, που καλύπτεται από διεθνή ύδατα.

Ερωτηματικό παραμένει αν το «Τσεσμέ» κατευθυνθεί τελικά προς την περιοχή της νέας Navtex στο κεντρικό Αιγαίο, και βέβαια προχωρήσει στις υδρογραφικές έρευνες που έχουν ανακοινωθεί στα διεθνή ύδατα.

Σε επιφυλακή το Π.Ν.

Οι κινήσεις του «Τσεσμέ», παρακολουθούνται διακριτικά από την ελληνική πλευρά και σε περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει τις ενέργειές της, συνοδεύοντας με πολεμικά πλοία το ωκεανογραφικό, θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση και αντίδραση.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας «TCG Cesme A-599», με ηλικία που ξεπερνά τα 60 έτη, θεωρείται «γερασμένο» με τις δυνατότητες έρευνας να περιορίζονται αποκλειστικά στα ύδατα και όχι στο βυθό, όπως συμβαίνει με τα σεισμογραφικά «Ορούτς Ρέϊς» και «Μπάρμπαρος».

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, το «Τσεσμέ» διαθέτει εξοπλισμό για μελέτες υδρογραφικής και ωκεανογραφίας σε μεσαία και βαθιά νερά.

Αν σου άρεσε κάνε