Σκληρό lockdown τα ΣΚ στην Αττική - Στο «κόκκινο» Αχαϊα και Θεσσαλονίκη

Σκληρό lockdown τα ΣΚ στην Αττική - Στο «κόκκινο» Αχαϊα και Θεσσαλονίκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:31 Δημιουργία 05/02/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο σε τρεις πόλεις της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση καλούνται σήμερα, Παρασκευή να λάβουν αυστηρά μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η διασπορά του κορονοϊού και να κερδίσουν στην πραγματικότητα τον χρόνο, που απαιτείται μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα ένας ικανός αριθμός εμβολίων.

Στο «τραπέζι» βρίσκονται από χθες - στην πρώτη σύσκεψη της επιτροπής πολλά μέτρα, τα οποία ξεκινούν από το «σκληρό» lockdown για δύο εβδομάδες μέχρι λίγο πιο ήπια μέτρα, που αφορούν την ακόμη πιο περιορισμένη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, τα μέτρα που προκρίνονται, είναι τα εξής:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 το Σαββατοκύριακο στις «κόκκινες» περιοχές. Ουσιαστικά αυτό γίνεται και για να περιοριστεί η κινητικότητα αυτή την περίοδο, τη στιγμή που οι Αλκυονίδες μέρες ευνοούν τις εξόδους των πολιτών από τα σπίτια τους.

-Κατάργηση του click in shop και του click away στο λιανεμπόριο.

-Αυστηροποίηση των ελέγχων από την ΕΛΑΣ.

-Αύξηση του προστίμου για παραβίαση των μέτρων από τα 300 ευρώ που είναι σήμερα στα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εισηγήσεις από ορισμένους λοιμωξιολόγους για κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και επιστροφή στη διαδυκτιακή διαδικασία, το μέτρο δεν θα προκριθεί σε αυτή τη φάση, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που θέλουν τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά και σε δηλώσεις της χθες τόνισε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για την επιστροφή στην τηλεκπαίδευση.

Τον τόνο για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ωστόσο, έδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δηλώνοντας πως «θα τηρήσουμε τα μέτρα με προσήλωση, με σεβασμό και αυστηρότητα», αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και τοπικών αρχών και φορέων, με αντικείμενο την πορεία της πανδημίας στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει το βάρος του και στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών και χθες σε μια ουσιαστική παρέμβασή του κάλεσε προσωπικά τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.

Η άσκηση πίεσης είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν πως στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας οι ιατροί και οι νοσηλευτές που έκαναν το εμβόλιο, δεν ξεπερνούν σε ποσοστό το 50%.

Αν σου άρεσε κάνε