Έως αρχές Μαρτίου ο νέος γύρος των διερευνητικών με την Τουρκία

Έως αρχές Μαρτίου ο νέος γύρος των διερευνητικών με την Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:23 Δημιουργία 04/02/21, 12:17

Ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«(Τις) Αναμένω εντός του επόμενου μήνα, κάποια στιγμή προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι αναμένει οι άτυπες συνομιλίες να ξεκινήσουν έως τις αρχές του επόμενου μήνα, δηλαδή πριν την προγραμματισμένη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωποι των δύο πλευρών συναντήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη μετά από διακοπή πέντε ετών. Ο 61ος γύρος επαφών διήρκεσε 3,5 περίπου ώρες και έληξε με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στην Αθήνα.

Μέσω διαρροών από την πρώτη στιγμή η Αγκυρα, όπως έχει γράψει η «Κ» έθεσε τις δικές της προτεραιότητες (αποστρατιωτικοποίηση, 10 ναυτικά μίλια εθνικός εναέριος χώρος, «γκρίζες ζώνες»), ενώ η Αθήνα επέλεξε μια πιο συγκρατημένη στάση ως προς τη δημοσιότητα, αν και είναι απολύτως σαφές ότι η ελληνική αποστολή προφανώς δεν είχε καμία εντολή να συζητήσει τέτοια ζητήματα. Σκοπός ήταν η επανέναρξη των επαφών και η διερεύνηση περί του αν υπάρχει έδαφος για τον επόμενο, 62ο γύρο, που πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Σχετικά βέβαιη είναι μόνο η ημερομηνία πραγματοποίησης της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Εκτιμάται ότι ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά από τη συγκεκριμένη διάσκεψη. Εκεί θα γίνει και το τετ α τετ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν και αν είναι ώριμες οι συνθήκες για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για την Αθήνα οι επόμενοι μήνες είναι ποικιλοτρόπως κρίσιμοι. Από τη μια πλευρά πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν θα παραμείνουν απλώς ανοιχτοί, αλλά θα διευρυνθούν. Από την άλλη, όμως, δεν επιθυμεί η Ελλάδα να αποτελέσει τον «χρήσιμο ηλίθιο» στην προσπάθεια της Αγκυρας να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ μιας χώρας πρόθυμης για διαπραγματεύσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία αρκετοί, κυρίως στην Ουάσιγκτον, θέλουν να ζητήσουν από τον κ. Ερντογάν να επιλέξει πλευρά ταχέως, ιδιαίτερα με αιχμή το ζήτημα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Αν σου άρεσε κάνε