Η Γεννηματά ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία

Η Γεννηματά ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 28/01/21, 18:33

Τριπλή πολιτική - νομοθετική πρωτοβουλία παίρνει το Κίνημα Αλλαγής για: πανεπιστημιακή αστυνομία, εκκρεμείς συντάξεις, μέτωπο πανδημίας. Αναλυτικά και ξεκινώντας από την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών, τα χαρακτηριστικά, πολιτικά όσο και τεχνικά, της πρότασης νόμου που νωρίτερα είχε καταθέσει η Κ.Ο. με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά.

«Είναι γνωστή η πραγματικότητα των πολλών τελευταίων ετών, βίας και ανομίας, που επικρατεί σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, με διακυμάνσεις, και η οποία όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επισκεπτών, αλλά και θίγει ευθέως την ελευθερία του λόγου, της έρευνας, θέματα στα οποία υπάρχει Συνταγματική κατοχύρωση», σημείωσε εισαγωγικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η κατατεθείσα πρόταση νόμου συμβάλει ώστε η προστασία και φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να μη μείνει γράμμα κενό. Παρενθετικώς υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις του καλοκαιριού του 2019 που, όπως είπε, διαφημίζονταν ως η λύση από την κυβέρνηση, «δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα ή έφεραν πενιχρά αποτελέσματα».

Βασική αρχή της πρότασης νόμου του Κινήματος είναι ότι τα ίδια τα ΑΕΙ έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη φύλαξη και την προστασία, με υπηρεσία φύλαξης που αναφέρεται και υπάγεται απευθείας στον πρύτανη, υπογράμμισε ο γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Ηρακλείου, δηλώνοντας συγχρόνως την αντίθεση του κόμματός του στην επιλογή των ειδικών αστυνομικών σωμάτων. «Όχι αστυνομικά τμήματα μέσα στα Πανεπιστήμια, όχι με όπλα και παλάσκες», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία

Ακολούθως ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, και με αφορμή δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά για τις εκκρεμείς συντάξεις, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ομολογεί με το διορισμό του project manager ότι έχει αποτύχει, ο ελληνικός λαός πληρώνει εδώ και 1,5 χρόνο ένα διοικητή και τρεις υποδιοικητές του ΕΦΚΑ». Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις συντάξεις από εποχής ΣΥΡΙΖΑ, ήλθε η ΝΔ υποσχόμενη ότι θα το αντιμετωπίσει, αλλά «ακόμη και σήμερα το ζήτημα αυτό δεν έχει αντιμετωπισθεί. Για μας είναι μείζονος σημασίας», επέμεινε ο Π. Χρηστίδης.

Στο θέμα της πανδημίας, ο εκπρόσωπος Τύπου χαρακτήρισε «αδιανόητο» την ώρα που, όπως υποστήριξε, η πανδημία απειλεί την υγεία των πολιτών, το Σχέδιο «Ελευθερία» να προχωρά με ρυθμούς χελώνας και η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση να οδηγεί σε lockdown - ακορντεόν με καταστροφικές συνέπειες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους - επαγγελματίες.

Η κατάσταση επιβάλλει να υπάρχει διάλογος και συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, και όχι να τροφοδοτείται κλίμα πόλωσης. Έρχονται στη Βουλή νομοθετήματα που ενώ δεν ρυθμίζουν τίποτε επείγον, προκαλούν στείρες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, παρατήρησε για να προσθέσει εμφατικά: «Αυτές μπορεί να βολεύουν το παιχνίδι του δικομματισμού ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξυπηρετούν όμως τη χώρα και τους πολίτες. Γι' αυτό η Φ. Γεννηματά θα καταθέσει αύριο πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων για να δούμε τι λέει ο καθένας για την ουσία αυτών των καθυστερήσεων, για τις προτάσεις που δεν προχωρούν εκ μέρους της κυβέρνησης, τα lockdown - ακορντεόν, και φυσικά για τις ευθύνες που έχει η ΝΔ».

Όμως, ο Π. Χρηστίδης έκανε αναφορά και σε λιανεμπόριο - εστίαση που πεθαίνουν, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Με βάση τα στοιχεία του Κινήματος, έχουν κάνει αίτηση για επιστρεπτέα προκαταβολή, 732.000 επιχειρήσεις από το σύνολο των 830.000, δηλαδή το 90%. Έχουν εγκριθεί κάτω από το 50%, περίπου 360.000, με άλλα λόγια «οι μισοί είναι εκτός, την ώρα που η κυβέρνηση έρχεται και προσπαθεί να περάσει μια εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Για τούτο και το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες, προϊδέασε σχετικώς και στηλίτευσε την πλειοψηφία, γιατί δεν εισακούσθηκαν οι προτάσεις του Κιν. Αλλ. για εμπροσθοβαρή μέτρα. Αντιθέτως «η κυβέρνηση διαρκώς δανείζεται χρήματα που φαίνεται ότι στο τέλος πέφτουν στο καλάθι των αχρήστων».

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκλεισε με την τοποθέτηση του Χρήστου Πρωτόπαπα, που εξήγησε ότι η πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση λαμβάνει υπόψη της τα εξής: «υπάρχει απειλή για νέο lockdown, η επιστρεπτέα προκαταβολή πάει από το κακό στο χειρότερο, υπάρχει ένας κόσμος, μικρομεσαίοι κι εργαζόμενοι, που έχουν μείνει ακάλυπτοι. Και το πρόγραμμα εμβολιασμών καθυστερεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα ανεξάρτητα των ευθυνών».

Και συνέχισε, «την ώρα που θα έπρεπε να έχουμε συνεννοηθεί για αυτά, όχι μόνο δεν έχει γίνει αυτό, η κυβέρνηση φέρνει νόμους που προκαλούν εκρήξεις κι αντιπαραθέσεις». Εν τέλει, «είναι ένα δικομματικό παιχνίδι που δεν οδηγεί πουθενά, ο ένας φέρνει νόμους που δεν δικαιολογούνται μέσα στην πανδημία, δεν επείγουν, και ο άλλος προσβλέπει στο να προκαλέσει σύγκρουση, να δημιουργηθούν οξύνσεις. Απαιτείται στοιχειώδης συνεννόηση και συμφωνία για το τι πρέπει να κάνουμε. Απειλείται η υγεία των πολιτών, απειλείται η οικονομία, απειλείται η χώρα. Αυτά τα ζητήματα θέλει η πρόεδρος να φέρει στη Βουλή να συζητηθούν», υπογράμμισε ο στενός συνεργάτης της Φ. Γεννηματά και πρώην υπουργός.

Και, κλείνοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει νόμο για τα πανεπιστήμια, με κλειστά τα ιδρύματα, νόμο για τις δημοτικές εκλογές δύο χρόνια πριν που επίσης προκαλεί σύγκρουση, νόμο για ωράρια, υπερωρίες και διαπραγματεύσεις την ώρα που 800.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή, προκαλώντας σύγκρουση με την ΓΣΕΕ. «Δεν είναι δυνατόν οι μεν να εκμεταλλεύονται την πανδημία για να περάσουν ό,τι νόμο έχουν στο κεφάλι τους και οι δε να προκαλούν οξυμμένη σύγκρουση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη δημόσια υγεία. Αυτό πρέπει να κοπεί, πρέπει να γίνει ομαλή συζήτηση γύρω από τα προβλήματα και να αποφύγουμε οξύνσεις και αναιτιολόγητες συγκρούσεις που δεν ωφελούν κανέναν», συμπέρανε ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, την επόμενη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 2 μ.μ. θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής για την τρέχουσα επικαιρότητα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Αν σου άρεσε κάνε