Διερευνητικές: Με ίδια ατζέντα τον Μάρτιο το επόμενο ραντεβού

Διερευνητικές: Με ίδια ατζέντα τον Μάρτιο το επόμενο ραντεβού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:02 Δημιουργία 26/01/21, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το ραντεβού των δυο αντιπροσωπειών ανανεώθηκε για τον Μάρτιο, στην Αθήνα αυτή την φορά.

Η χώρα μας δεν προτίθεται να μετακινηθεί από την σταθερή της θέση, ότι στην ατζέντα υπάρχει μόνο ένα θέμα, αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι αυτές οι συζητήσεις δεν αποτελούν διαπραγματεύσεις, αλλά διερευνητικές επαφές, όπως ακριβώς είναι και ο τίτλος τους.

Η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάζεται, επίσης, από την στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η Γερμανία, που είναι έτοιμες να παραπέμψουν και πάλι το θέμα των κυρώσεων στο απώτερο μέλλον, αλλά η εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως όσο τα μέτρα κατά της Τουρκίας είναι πάνω στο τραπέζι, τόσο η γειτονική χώρα θα αγωνιά και θα κρατά χαμηλούς τόνους.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που μεσολαβεί έως το επόμενο ραντεβού, βοηθάει την Αθήνα καταρχήν να δει την συμπεριφορά της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι της προκλητικής Τουρκίας και έναντι των εξελίξεων στην ΝΑ Μεσόγειο. Είναι βέβαιο ότι η νέα αμερικανική διακυβέρνηση θα έχει ελάχιστη σχέση στα εθνικά μας θέματα σε σύγκριση με την προηγούμενη, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Επίσης, η Ελλάδα κερδίζει χρόνο σε ό,τι αφορά και τη αμυντικής θωράκιση. Χθες, επικυρώθηκε επίσημα η συμφωνία μαμούθ με την Γαλλία για την αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Ακολουθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα η προμήθεια νέων φρεγατών, κάτι που θα διατηρήσει την υπεροχή του πολεμικού μας ναυτικού στο Αιγαίο.

Ήδη, οι συζητήσεις και για την κατασκευή των νέων φρεγατών έχουν ξεκινήσει με τους Αμερικανούς και τους Ολλανδούς και από χθες μέρος σε αυτές λαμβάνει και η Γαλλία, που ενδιαφέρεται να αναλάβει το σχετικό πρόγραμμα.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορανς Παρλι συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιώτοπουλο και αργά το μεσημέρι έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε απευθυνόμενος στην κυρία Παρλί ότι «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας», ενώ η Γαλλίδα υπουργός υπογράμμισε από την πλευρά της ότι «η σύμβαση αυτή θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται η συνολική πρόταση της Γαλλίας για την κατασκευή 4 νέων φρεγατών τύπου BELHARA για το πολεμικό μας ναυτικό και για τον εκσυγχρονισμό των δυο υπαρχουσών, τύπου ΜΕΚΟ.

Αν σου άρεσε κάνε