Διερευνητικές: Στο τραπέζι μόνο ΑΟΖ και στο βάθος κυρώσεις

Διερευνητικές: Στο τραπέζι μόνο ΑΟΖ και στο βάθος κυρώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:01 Δημιουργία 25/01/21, 07:49
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με καθαρή θέση ότι μόνον το θέμα των θαλάσσιων ζωνών είναι προς συζήτηση, προσέρχεται η Αθήνα στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς έχει σαφείς οδηγίες και αυτές θα ακολουθήσει, ενώ είναι βέβαιο στο «μικροσκόπιο» Ευρωπαίων και Αμερικανών δεν είναι η χώρα μας, αλλά η Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ακόμη κι όταν δεν είναι ίδιες οι προσεγγίσεις, βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και με στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το θέμα των κυρώσεων παραμένει ενεργό, σε περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει έναν νέο κύκλο προκλήσεων, ενώ είναι επίσης σαφές ότι η Αθήνα δεν θα μπει καν σε συζήτηση για θέματα που είναι εκτός ατζέντας.

Την ώρα που οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινούν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο ίδιος θα έχει σημαντικές επαφές με τους ομολόγους του, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, η οποία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιώτοπουλο. Η επίσκεψη της Γαλλίδας αξιωματούχου εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας ισχυρής αμυντικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, που επικυρώθηκε και με την αγορά από την πλευρά της χώρας μας μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, πάντως, πολλές και ποικίλες συζητήσεις προκάλεσε η ανοιχτή διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά ως προς τα εθνικά θέματα. Σε συνέντευξή του («Καθημερινή της Κυριακής»), ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, λέγοντας «όχι στο δόγμα του κατευνασμού». «Με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο και τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς αντιτίθεται και στην ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρώην πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμη ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά, δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε