Ο Σκρέκας ετοιμάζει μέτρα κατά της ενεργειακής φτώχειας

Ο Σκρέκας ετοιμάζει μέτρα κατά της ενεργειακής φτώχειας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:59 Δημιουργία 20/01/21, 11:55

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, που πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Τα επόμενα χρόνια, όπως είπε, θα εισρεύσουν στη χώρα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό κόστος, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η εξίσωση που πρέπει να λυθεί είναι δύσκολη καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι ήδη στην ενέργεια ζούμε κοσμογονικές αλλαγές καθώς πριν 10 χρόνια ο λιγνίτης κάλυπτε το 45% της ζήτησης ρεύματος ενώ σήμερα έχει περιοριστεί κάτω από το 20%.

«Ο ενεργειακός τομέας, πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι και το μέσο για την ανάπτυξη των υπολοίπων κλάδων της οικονομίας», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

1.Ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων που έχει σήμερα μέσο όρο ηλικίας 15 έτη. Πολλά από τα νέα λεωφορεία, όπως είπε, θα είναι ηλεκτρικά.

2.Ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων στο οδικό δίκτυο και ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους. Ο στόχος για εφέτος είναι 2000 σημεία, το 2025 12.000 και το 2030 25.000 σημεία φόρτισης.

3.Λειτουργία μητρώου υποδομών όπου θα καταγράφονται τα σημεία φόρτισης, η διαθεσιμότητα, ο τρόπος πληρωμής και το κόστος.

4.Η αδειοδότηση και λειτουργία συνεργείων επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Αν σου άρεσε κάνε