Οργή Μπακογιάννη για την... αφωνία Μάας μπροστά στον Τσαβούσογλου

Οργή Μπακογιάννη για την... αφωνία Μάας μπροστά στον Τσαβούσογλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 19/01/21, 14:43

Μύδρους κατά της στάσης που κράτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα τη Δευτέρα εν μέσω των απειλών της Άγκυρας προς την Ελλάδα, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη την Τρίτη.

Μιλώντας στη Βουλή και στη συζήτηση για την έπεκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο, η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως «όταν θα γίνει η επικοινωνία με το γερμανικό ΥΠΕΞ θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς χάθηκε στη μετάφραση η ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν την κατάλαβε στη μετάφραση ή την κατάλαβε και έμεινε μουγγός; Αν το κατάλαβε έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι θέση εταίρου εντός ΕΕ.

Δεν νοείται χώρα εκτός ΕΕ, να απειλεί χώρα εντός και ο ΥΠΕΞ να μην απαντά. Θέλω να ελπίζω, ότι επειδή τα τούρκικα είναι δύσκολη γλώσσα, η μετάφραση είχε κενά. Αν δεν είναι έτσι όμως η Ελλάδα δικαιούται να εκφράσει εντονότατα τη δυσαρέσκειά της», τόνισε.

Αναφερόμενη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. η κ. Μπακογιάννη, σημείωσε πως προβλέπει ότι όταν δύο χώρες δεν έχουν την ίδια θέση για την υφαλοκρηπίδα είναι υποχρεωμένες να διαλεχθούν και αν δεν τα καταφέρουν να συμφωνήσουν τότε προσφεύγουν στη διεθνή δικαιοδοσία. «Δεν υπάρχει κανένα άλλο κείμενο που να λέει ότι μια χώρα είναι υποχρεωμένη να συζητήσει μονομερείς διεκδικήσεις της άλλης. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό συνάδελφοι», πρόσθεσε.


Τέλος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα πως οι διερευνητικές είναι «στενός κορσές» για την Τουρκία επειδή έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο συνομιλιών που δεν βοηθά τις διεκδικήσεις της. «Η Ελλάδα δεν άλλαξε, σε τίποτα στάση! Και αυτή ήταν η θέση της Ελλάδας από την αρχή, δεν έκανε καμία τούμπα γύρισαν πίσω τα πλοία και είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε τραπέζι επαφών», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε