Διερευνητικές: Με ένα θέμα στην ατζέντα η Ελλάδα

Διερευνητικές: Με ένα θέμα στην ατζέντα η Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:47 Δημιουργία 12/01/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με χαμηλά τον πήχη προσδοκιών ως προς το πιθανό τελικό αποτέλεσμα ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου ο νέος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η νέα στροφή της πολιτικής της γειτονικής χώρας ολοκληρώθηκε χθες με τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κάλεσε τη χώρα μας σε διάλογο, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Χθες το βράδυ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της Δευτέρας, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική και πρότεινε, όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, και το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την επανέναρξη των συνομιλιών, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός από τη Λισαβόνα και παρουσία του Πορτογάλου ομολόγου του, Αντόνιο Κόστα απηύθυνε νέο αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, που ανέφερε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία», προσθέτοντας ότι απαιτείται συνέπεια και συνέχεια.

«Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ’ ότι το 2020. Αναμένουμε την τουρκική πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε.

Η Αθήνα προφανώς προσέρχεται στο νέο γύρο των διερευνητικών επαφών με ένα θέμα στην ατζέντα, όπως ακριβώς συνέβαινε και στις προηγούμενες φάσεις.

Το ερώτημα είναι, εάν η Άγκυρα επιθυμεί πράγματι την συνέχιση των διερευνητικών, στη βάση που αυτές είχαν ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δώσει σαφείς οδηγίες στον πρέσβη Αποστολίδη, που θα ηγηθεί και πάλι της ελληνικής αντιπροσωπείας και αυτό που μένει είναι η τουρκική πλευρά να δείξει τις δικές της προθέσεις.

Αν σου άρεσε κάνε