Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές με την Τουρκία

Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές με την Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:42 Δημιουργία 11/01/21, 20:21

Στις 25 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη, θα λάβει χώρα ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πριν από λίγη ώρα η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε, όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Νωρίτερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε σαφές μήνυμα πως οι διερευνητικές επαφές θα έχουν αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Μελβούτ Τσαβούσογλου, που μίλησε για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις σε νέες δηλώσεις του, νωρίτερα τη Δευτέρα.

«Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ’ ότι το 2020. Αναμένουμε την τουρκική πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί ημερομηνία, στη βάση των αποφάσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ότι η Άγκυρα επιθυμεί να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία», προσθέτοντας ότι απαιτείται συνέπεια και συνέχεια.

Αν σου άρεσε κάνε